onsdag 25. august 2010

Olympisk ramaskrik under Ramadan?


Brudd på fasten. Forrige søndag fikk Ali Karimi – alias Asias Maradona – sparken fra Teheran-laget Steel Azin FC fordi han ikke fastet under Ramadan. Karimi er ikke hvem som helst i Iran. Han er nest mest merritert på landslaget, tredjemann på toppskårerlisten og kåret til Asias beste spiller i Iran i 2004. Likevel fikk han sparken. En slik uforsonlig holdning overfor dem som bryter fasteregelen under Ramadan kan få store konsekvenser for London-OL i 2012 siden OL foregår samtidig med Ramadan.

Cole-blemme. At OL foregår samtidig med Ramadan må være flaut for Sebastian Cole, som er leder for OL-komiteen, siden han solgte inn lekene som en håndsrekning til Storbritannias etniske minoriteter. OL skal foregå på østkanten av London der det bor mange med minoritetsbakgrunn, også muslimer. Det er ventet at over 3000 utøver vil være muslimer og at flere hundre tusener tilskuere vil være det. De vil da måtte ta et aktivt valg om de vil bryte fastereglene eller ikke.

Mindre krefter. Selv om noen utøvere hevder at de blir sterkere av å faste under Ramadan – blant annet fordi de kommer nærmere gud – er det liten tvil om at en langdistanseløper som skal løpe 10000 meter på ettermiddagen uten å ha fått i seg verken vått eller tørt siden solen sto opp vil prestere dårligere enn om han fikk spise og drikke optimalt. Hva er løsningen på problematikken?

Deltagerne. Løsningen finner man både hos deltagerne i OL og hos arrangørene. Deltagerne kan enten velge å følge fasteregelen og satse på at det ikke forringer prestasjonen, trekke seg fra konkurransen eller bryte fasteregelen og ta konsekvensene av det. Ingen av disse valgene er optimale. I den sammenheng blir det ikke bare spennende å se på muslimske lands protester mot arrangørene av OL, men også på forskjellsbehandling mellom liberale muslimske land og mer konservative land. Eller mellom muslimske land og muslimer i land som ikke er muslimske. Det kan hende konsekvensene er større for fastebrudd fra deltagere fra Iran og Saudi-Arabia enn fra Tyrkia og Storbritannia?

Arrangørene. Det har aldri vært snakk om å flytte OL på grunn av Ramadan. Arrangørene kan derfor begrense problemene knyttet til Ramadan ved å legge de hardeste konkurransene til tidlig morgen eller sent på kvelden. Da vil deltageren ha mulighet til å spise rette før de skal i ilden. Dette har vært forsøkt i årets ungdoms-OL i Singapore og skal visstnok ha vært vellykket, selv om det ikke er optimalt. Tv-sendingene styrer mye av det som skjer på idrettsbanen og jeg tviler på at et amerikansk publikum sitter oppe om natta fordi man har flyttet damekampen i fotball mellom Iran og USA fordi OL-arrangøren ønsker at de skal få spise godt før kampen. Heller tvert i mot – matmangel kan være en konkurransefordel – for USA, selvfølgelig.

Nye åpningstider. En av Storbritannias største gullhåp i London-OL – Mo Farah – som tok EM-gull på både 5000 og 10000 meter i år – har sagt at han utsetter Ramadan. Han tar igjen fasten ved en senere anledning. Det finnes fritak for faste blant annet hvis man ufrivillig må bryte fasten eller du er i krig. Det spørs om OL også blir ansett som en grunn for fritak når vi nærmer oss sommeren 2012. Det er jeg villig til å sette penger på – hos Norsk Tipping, selvfølgelig. Jeg vedder også på at McDonald’s holder nattåpent under lekene – for å bøte på dårlig etterspørsel på dagtid fra muslimske tilskuere…

Ingen kommentarer: