onsdag 15. august 2007

Avgjør golf amerikansk presidentvalg?


En tullete problemstilling? Ikke helt.

Vurderer man de siste 17 amerikanske presidentene (fra William Howard Taft i 1909 til George W. Bush som går av i 2008) gjennom deres tilknytning til golfsporten finner man flere interessante ting.

Bare tre amerikanske presidenter siden 1909 har IKKE spilt golf (Herbert Hoover, Harry S. Truman, og Jimmy Carter), og selv om Jimmy Carter er den eneste presidenten som har slått en golfspillende kandidat (Gerald Ford), har ingen av dem sittet mer enn én presidentperiode. Listen over presidentkandidater som ikke har spilt golf omfatter Al Gore, Bob Dole, Michael Dukakis, og Walter Mondale.

Når først golferne har kommet seg inn i Det hvite hus forteller måten de spiller golf på noe om deres politiske legning. Bill Clinton og Richard Nixon var kjent for å jukse. Clinton jukset med antall slag pr. runde, og Nixon flyttet på baller som lå vanskelig til. Clinton har til og med fått oppkalt et eget slag etter seg: Billigans. I golf kan man ta en Mulligan, dvs. at man får ta utgangsslaget om igjen hvis det første er dårlig. Å ta en Billigan vil si å ta utgangsslaget helt til man er fornøyd med det. John F. Kennedy spilte stilfull og god golf, mens George W. Bush er kjent for å ta store sjanser på golfbanen.

Har golfegenskapene til presidentkandidatene noe å si for om de blir valgt eller ikke? Først og fremst er det politikken og hvordan politikken blir fremstilt som har noe å si. Samtidig er det viktig at kandidatene viser fram en folkelig side. Golf er ikke lenger en eliteidrett i USA, selv om enkelte golfklubber fortsatt nekter kvinner og svarte å spille, og golfsporten kan derfor bidra til å gi et positivt inntrykk av kandidaten. Å spille golf kan gi kandidatene et skinn av folkelighet. Dette har imidlertid endret seg over tid. Da John F. Kenndy stilte til valg mente han at golf ikke var folkelig nok og han skjulte derfor sine golftalenter fordi han ikke ville bli knyttet til republikanernes eliteimage. Bill Clinton, som hadde John F. Kenndy som sitt store politiske forbilde, forsøkte å kopiere Kennedys golfkunnskaper, uten å lykkes. Men, folkelig var han og det tjente hans politiske karriere.

Ondsinnete rykter om Hillary Clinton sier at hun og ektemannen Bill har delt de samme damene. Men vi har ennå tilgode å høre historier om at de har delt de samme golfklubbene. Det kan slå uheldig ut for den målbevisste senatoren. Så langt har bare én av de mest profilerte presidentkandidatene – både på demokratene og republikanernes side – fremhevet sin golfinteresse, og det er Rudy Giuliani. Kanskje det er her håpet til republikanerne ligger?

Les mer om golflidenskapen til amerikanske presidenter i boken First Off the Tee (2003), Don Van Natt jr., New York, Public Affairs.

1 kommentar:

Anonym sa...

Meget solid blogg. Keep up the good work!