fredag 23. mai 2008

Godt OL-stoff


Flere og flere henger seg på i diskusjoner om Kina og kinesisk politikk som en følge av at Beijing skal ha OL. Men mange sliter allikevel med å tilfredstille behovet for nyheter, argumenter og fakta om politiske aspekter ved disse lekene. Her kommer en liten guide til dem som ønsker å sette seg inn i den komplekse sammenhengen mellom sport og politikk i forbindelse med Beijing-OL.


Jeg har delt informasjonstipsene opp i tre kategorier: nyhetslinker, blogger/artikkelserier, og bøker. Nyhetslinkene er samlesider om Beijing-OL i forskjellige aviser rundt om i verden. Bloggene og artikkelseriene er linker til nettsider som drøfter og diskuterer de politiske aspektene ved OL og hvilke konsekvenser Beijing-OL kan få for kinesisk innenriks- og utenrikspolitikk. Bøkene gir innsikt i historiske koblinger mellom sport og politikk, som også har relevans for årets OL.

Nyhetslinker

South China Morning Post - Dette er en Hong Kong-basert avis som har meget fyldige og interessante nyhetsartikler om OL. Kanskje den beste nyhetssiden om OL?

The Wall Street Journal - Dette er avisen som trykket Mia Farrows kronikk om Kinas koblinger til Darfur og Sudan. Der oppfordret hun til boikott av lekene i Beijing. Her finner du mange gode kommentarartikler om OL. Dessverre må du betale for å få full tilgang til alle artiklene.

Spiegel Online International - Det tyske tidsskriftet har kanskje Europas beste nettside om Kina og OL. Her finner du også mange interessante intervjuer.

Financial Times - Her finner du ikke overraskende mange artikler om økonomiske aspekter ved OL. FT utfører også mange meningsmålinger om kontroversielle temaer i tilknytning til OL.

Overseas Security Advisory Council - Dette er en nyhetsside som er sponset av amerikanske myndigheter. Her finner du nyheter og kommentarer om sikkerhetsspørsmål knyttet til OL.

Xinhua News Agency - Dette er en kinesisk nyhetsside. Her får du alle de offisielle historiene fra Kina.

Blogger/artikkelserier

Reuters Blogs - Her utfolder Reuters korrespondenter seg. De kommenterer mange av sine egne nyhetssaker.

Spiked - En side med kommentarer fra en lang rekke bloggere. Disse prøver å se på OL på en litt annen måte enn det som er Mainstream. Et fint korrektiv til alt det politisk korrekte.

Open Democracy - Dette er en kvalitetsside med kommentarer av flere av verdens beste og mest kjente Kina-forskere. Dette er ikke en ren OL-side, men mange av Kina-kommentarene har relevans for diskusjonene rundt OL.

Rings – The New York Times' OL-blogg - En Times-journalist skal visstnok ha sagt at han kaller artiklene som er for dårlig til å komme på trykk for blogger slik at han får publisert dem allikevel. Her er bloggene til flere Times-journalister om OL. Døm selv!

Bøker

Christopher R. Hill (1992) – Olympic Politics. Dette er en klassiker! Her finner du de viktigste fortellingene om OL og politikk fram til 1992. Her står det blant annet mye om konflikten mellom Kina og Taiwan i den olympiske bevegelse.

Stephen Wagg & David L. Andrews (red.) (2007) – East Plays West. Sport and the Cold War. Dette er strålende antologi om rivaliseringen mellom øst og vest under den kalde krigen. Ikke alle kapitlene er relevant i forhold til Beijing-OL. Men alle kapitlene er verdt å lese (spesielt kapittelet om USA, Cuba og baseball!).

James Riordan & Robin Jones (red.) (1999) – Sport and Physical Education in China. Dette er en innføringsbok i sportens utvikling i Kina, helt fra Ming-dynastiet og til i dag. Her er det kapitler om fremveskten av eliteidrett i Kina, kvinneidrettens posisjon og Kinas forhold til den olympiske bevegelse. Og mye annet.

Macmillan, Margaret (2006) – Seize the Hour. When Nixon Met Mao. Denne boka har egentlig ingenting med OL å gjøre, men USAs forhold til Kina har preget Kinas forhold til den olympiske bevegelse. Boka har en av de beste beskrivelsene av opptakten til ping-pongdiplomatiet mellom USA og Kina i 1971, og konsekvensene dette diplomatiet hadde for Kinas inntreden i det internasjonale samfunnet igjen. Da Kina og USA opprettet diplomatiske forbindelser i 1979 sluttet blant annet Kina å kreve at Taiwan skulle kastes ut av den olympiske bevegelse!

Brook Larmer (2005) – Operation Yao Ming: The Chinese Sports Empire, American Big Business, and the Making of an NBA Superstar. Dette er spennende bok om hvordan kinesiske myndigheter tenker om eliteidrett sett gjennom basketball, og hvordan økonomiske interesser driver idretten. Leser du denne får du garantert ny innsikt spekulativ utøveroppdrett og du kan skryte av at du er en av få i Norge som har lest den! Du får den nesten gratis på Amazon.com!

Susan Brownell (2008) Beijing's Games: What the Olympics Mean to China. Bok av en tidligere idrettsutøver om hvor mye OL betyr for Kina. Hun gir også et innblikk i hvor mye et OL betyr for en idrettsutøver.


Tips om annen relevant informasjon?


Dette er ikke en uttømmende liste over litteratur og nyheter om de politiske aspektene ved Beijing-OL. Jeg tar gjerne i mot kommentarer til denne listen og tips om nye linker og bøker. God lesning og godt søk!

Ingen kommentarer: