onsdag 11. november 2009

Minister uten portefølje - ryddegutt eller vingeklipping?


Minister uten portefølje. Jens Stoltenbergs utnevnelse av Karl Eirik Schjøtt-Pedersen som minister uten portefølje har skapt bråk. Utnevnelsen er kontroversiell på flere måter, blant annet fordi vi ikke har tradisjon for statsråder uten departement i Norge - i hvert fall ikke i moderne tid - og fordi hans rolle overfor Stortinget er uklart. Skjeler man til andre land - f.eks. Storbritannia - ser man at minister uten portefølje kan brukes på flere måter - ryddegutt eller vingeklipping.


Ryddegutt. I 1997 ble Peter Mandelson utnevnt som minister uten portefølje av Tone Blair. I hovedsak skulle Mandelson rydde opp i rotet rundt byggingen av Millenium Dome i London. Mandelson måtte gå av som minister på grunn av privatøkonomiske grunner. I den første tiden virket han som lynavleder og spindoktor for Tony Blair. Etterpå ble han en belastning. Mandelson ble oppgradert fra vanlig parlamentsmedlem til minister uten et eget departement. Slikt blir det bråk av...


Vingeklipping. Tessa Jowell har en annen erfaring med porteføljer. Hun har vært helseminister og utdanningsminister for Tony Blair, men har med Gordon Brown i førersetet falt nedover i hierarkiet og er i dag minister uten portefølje og kun ansvarlig for at OL i London i 2012 går vel i havn. Går OL bra vil sikkert både Tony Blair og Gordon Brown ta æren for det. Går det dårlig får sikkert Tessa Jowell skylda. I dette tilfelle er minister uten portefølje en fin lynavleder og en effektiv ansvarsfraskrivelse.


Norges Mandelson? Schjøtt-Pedersen er på en måte Norges Mandelson. Det spørs om han lider samme skjebne som Mandelson? Som tidligere finansminister regner jeg med at han har orden i privatøkonomien og som avholdsmann blir det sikkert ikke mye tull på regjeringens julebord. Men hva om han begynner å snakke høyt om en ny OL-søknad? Da kan han ringe til Tessa Jowell og be om råd!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jens er bare ei lita hore! samme med resten av SVinebinga og APkattene! De har rævkjørt norge.

Christian sa...

Kjære Anonym.
Det var jo en konstruktiv og presis kommentar. Den fikk meg til å gå skikkelig i tenkeboksen. Slike argumenter er det vanskelig å gå i møte!
Jeg skulle ønske alle var så reflekterte seg som deg.

Jeg antar du sitter med konkrete bevis på at statsministeren har brutt straffelovens paragraf 202, ettersom du benytter en slik formulering?
Hvor er kilden?

Jeg tror neppe du klarer å finne bevis for grisebinger eller dyr har brutt den samme loven dog, jeg er i så fall veldig nysgjerrig på dokumentert kilde!

Jeg tror heller ikke nasjonen Norge har anatomiske deler som beskrevet, men ser igjen gledelig frem til kildehenvisning.

Ha en god dag.

Anonym sa...

Dette bare beviser det jeg har sagt i mange år. Jens Stoltenberg er så dårlig i jobben sin at han må ha en egen statsråd som jobber for han. Jobben til en statsminsiter er å styre regjeringa. Det er det han skal gjøre. Det å ha en egen lakei som kan ta drittjobbene og uttale seg uten å måtte ta ansvar. Da kan Jens hele tiden fraskrive seg ansvar.

Håper folk våkner og stemmer anderledes ved neste valg.
AP , SV og SP kjører Norge på dunken og er i ferd med å viske ut demokratiet.

Fredrik sa...

Dette påfunnet til statsministeren er egentlig bare trist og leit. Sikkert nyttig med tanke på både rydding og svarteper, men hører slikt hjemme i den Norske modellen som statsministeren så ofte reffererer til?

Anonym sa...

Dette er brune svin uten moral!

Anonym sa...

Det som er mest betenkelig i denne saken er ikke at Schjøtten muligens slipper å møte i Stortinget for å svare for sine gjerninger, men hvor mye anonyme smånazister kan få vrengt ut av seg i sakens anledning. Det snakkes om horer,brune svin, apekatter, lakeier og et Norge på dunken bare fordi en jævla finnlapp slipper å svare på spørsmål fra Venstres Digre Røys! Nå må vi skjerpe oss gutter!!!