tirsdag 11. mai 2010

Nyttige lesetips før fotball-VM i Sør-Afrika


Det er én måned igjen til fotball-VM. For dere som ikke er tatt ut i noen VM-tropp, men som likevel ønsker å forberede seg til Afrikas første fotball-VM, kommer jeg her med fem boktips og seks nettips:

Bøker

1. Paul Darby (2002) Africa, Football & FIFA: Politics Colonialism & Resistance. Dette er boka om hvordan FIFA har tilnærmet seg Afrika og afrikansk fotball fra tidenes morgen og til i dag. Boken har en strålende historieleksjon om koblingen mellom kolonitilknytning og utviklingen av afrikanske landslag og afrikansk nasjonalisme. Her får du blant annet forklaringen på hvorfor Øst-Afrika er dårlig i fotball, men kanskje det viktigste med denne boken er beskrivelsene av hvordan Afrika har blitt brukt som brikke i maktkampen i FIFA.

2. Colette Schulz Herzenberg (ed.) (2010) Player and Referee. Conflicting Interests and the 2010 FIFA World Cup (http://www.issafrica.org/pgcontent.php?UID=29940). Dette er det siste skuddet på stammen av rapporter om Sør-Afrika og fotball-VM. Utgangspunktet for rapporten er lovnaden om at fotball-VM skulle føre med seg gull og grønne skoger til Sør-Afrika. Rapporten tar for seg avtaler som er inngått mellom blant annet FIFA og de sørafrikanske arrangørene. FIFA levnes liten ære og utsiktene for den jevne befolkningen til å ta del i VM-godene er ikke gode, i følge denne rapporten. Det er stort sett journalister som bidrar i denne rapporten. Andrew Jennings er en av bidragyterne. Han har lenge prøvd å ta rotta på FIFA (og IOC), og i denne rapporten kaster han sammen med de andre bidragsyterne et dystert lys over fotball-VM. Rapporten er gitt ut på Institute for Security Studies, et pan-afrikansk forskningsinstitutt/tenketank med baser i Pretoria, Cape Town, Nairobi og Addis Ababa.

3. Richard Giulinotti & Gary Armstrong (eds.) (2004) Football in Africa: Conflict, Conciliation and Community. Dette er en ”historiebok” om afrikansk fotball. Et must for dem som ønsker et innblikk i hvorfor fotballen arter seg forskjellig på det store afrikanske kontinentet.

4. Chuck Korr & Marvin Close (eds.) (2008) More Than Just a Game: Football v Apartheid. Dette er kanskje den beste boka om sørafrikansk fotball. Den tar for seg fotballserien som ble etablert på Robben Island på 1960-tallet og som på mange måter ble starten på fotballserien som eksisterer i Sør-Afrika i dag. Det er laget film av boka. Den er ikke like spektakulær som Invictus, Clint Eastwood-filmen om Nelson Mandela og rugby-VM i 1995, men gir allikevel et visuelt bilde av hvordan livet på Robben Island var, sett gjennom fotballbriller: http://www.morethanjustagame.co.za/.

5. Orli Brass, Udesh Pillay & Richard Tomlinson (eds.) (2009) Development and Dreams: The Urban Legacy of the 2010 Football World Cup. Boka har det samme utgangspunktet som rapporten fra ISS, men er skrevet av historikere. Boka belyser hvilke utviklingsutsikter fotball-VM kan gi Sør-Afrika. For dem som har stor tro på at fotball-VM skal bidra til et bedre Sør-Afrika vil bli skuffet ved lesning av denne boken. Hovedkonklusjonen er at Sør-Afrika vil få mye global omtale. Det spørs om det holder?


Nettsteder

1. New African Soccer (http://www.newafricansoccer.com/). En av få magasiner som kun tar for seg afrikansk fotball. Her finner du blogger og andre boktips.

2. allafrica.com (http://allafrica.com/worldcup/). Dette er en nyhetstjeneste som samler inn sportsartikler fra over 130 afrikanske nyhetsmedier. Nå er det fotball-VM som gjelder, selvfølgelig.

3. Hjemmesiden til det sørafrikanske fotballforbundet (http://www.safa.net/). Her får du vite hvordan sørafrikanerne egentlig vil at du skal oppfatte fotball-VM. Dette er den offisielle versjonen. De har god resultatservice.

4. Go2010 (http://www.go2010.co.za/0,27097,15246,00.html). Her kan du lese dekningen av fotball-VM i Sør-Afrika. Dette er en samleside for 7 sørafrikanske aviser. GO, GO Bafana Bafana!

5. Bloggsiden Goal i New York Times (http://goal.blogs.nytimes.com/). Nok en gang er New York Times på banen med god dekning av et internasjonalt idrettsarrangement. Goal gir deg gode intervjuer og analyser av fotball-VM. For dem som tror at amerikanere ikke har peiling på soccer vil endre mening ved å lese artiklene på denne siden.

6. Berlingske Tidene/B.T.s sportssider (http://www.sporten.dk/fodbold/vm-2008-2009). Danmark er det eneste nordiske landet som er i VM. Hva er da mer naturlig enn å følge med på hvordan danskene dekker sin egen innsats? Dette er den beste siden på danske nettsteder, så langt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Her er et par andre bøker av Peter Alegi som kan vere med pa a oke forstaelsen:
http://www.amazon.com/Peter-Alegi/e/B001K85JA2/ref=sr_tc_2_0?qid=1273692267&sr=1-2-ent

Pelle

Anonym sa...

Bøker??? Hva faen har bøker med Drillo og landslaget å gjøre???

Anonym sa...

jeg synes det er bra du har tatt deg bryet å liste opp bøker, selv om jeg mest er interessert i linkene til dekningen av VM. Takk :)