onsdag 13. april 2011

Hvor god er FIFA-rangeringen (endret 8. juni)?


God rangering? Mange som liker det norske landslaget i fotball jubler over at Norge beholder 11. plassen på FIFA-rangeringen denne måneden. Norge var en gang på andreplass på denne listen. Men hvor god er egentlig denne rangeringen?

Soccer Power Index.Natan Silvers Soccer Power Index (SPI) har Norge falt fire plasser fra 26. til 30. plass. I følge SPI er Norge Europas 17. beste lag, mens vi er blant de 9 beste i følge Drillo. Hvem har rett? Natan Silvers SPI-rangering er et kjærkomment tilskudd til drøfting av rangering av fotballag. Silver er en av USAs fremste valganalytikere og har jevnlig omfattende og solide analyser av amerikanske valg og nominasjoner og han har sin egen spalte på New York Times’ hjemmesider. Det spesielle med Silvers analyser er at analyseverktøyet han bruker er utviklet med utgangspunkt i baseballstatistikk, dvs. med utgangspunkt i homeruns, catchers og pitchers. Metodene han bruker har vist seg svært gode på amerikanske valg og han er en av dem som med størst presisjon greier å forutsi (predikere) valgutfall. Denne metoden har han også – på oppfordring fra den amerikanske tv-kanalen ESPN – brukt til å rangere landslag i fotball.

Forskjellen ligger i detaljene. Hvorfor er rangeringen så forskjellig? Det kan være flere grunner til det. En grunn kan være at starttidspunktet for utregningen av de forskjellige tabellene (koeffisientene) er forskjellige. Det gir også forskjellig utgangspunkt for beregninger. En annen grunn er at det er en amerikaner som har foretatt beregningene og derfor ikke skjønner hva han holder på med (ironi). Men den viktigste grunnen er at Silver har lagt inn det han kaller politiske variabler. Slik jeg tolker det er dette subjektive elementer som FIFA ikke tar med i sine beregninger. De to viktigste forskjellene er at SPI tar med klubbresultater og har med en ”konkurransekoeffisient”, dvs. at man vekter landslagene etter hvilke spillere de stiller med i landskamper. For Norge kan det bety at skulle for eksempel Moa skåre mange mål for Hannover, men bli spart eller må stå over landskamp for Norge så kan Norge hoppe oppover på rankingen selv med et dårlig resultat. Det er potensialet til Norge som teller, ikke nødvendigvis resultatet.

Fjellapelogikk. Det betyr at hvis Norge stiller med b-laget i kampen mot både Island og Danmark (og kanskje i en slapp 4-4-2) og samtidig går på tap mot begge land, kan vi faktisk rykke oppover på SPI-rankingen. Potenisalet til Norge er større! Man må bare bli glad i slike rangeringer!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du konkluderer jo ikke hva du mener om FIFA-rankingen her...

Anonym sa...

tragisk at du mene at den her rankingen e bedre enn fifa sin... vise kor lite du har peiling på fotball