tirsdag 22. mai 2012

Lektyre for fotball-EM

Spesielt EM. På flere måter er det spesielt at Polen og Ukraina skal arrangere fotball-EM sammen. På samme måte som forrige gang arrangerer et EU-land (Østerrike) og et ikke-EU-land (Sveits) mesterskapet sammen. Som i 2008 setter det Schengen-samarbeidet på prøve. Polen er innenfor og Ukraina er utenfor. Men det er også mange andre prøvelser. Ukrainas utenforskap til EU (og NATO) og interne politiske problemer har for første gang gjort fotball-EM til en arena for internasjonal politikk. Bekymringen fra forskjellige statsledere over den politiske utviklingen i Ukraina har ført til politiske protester. Dette har skapt økt konflikt mellom EU og Ukraina og ført til gnisninger mellom de to EM-arrangørene. For UEFA – som valgte de to vertsnasjonene – har det vært et mareritt. At fotball-EM om fire år skal gå i UEFA-presidentens hjemland, Frankrike, er kanskje et rop om ro i den europeiske fotballfamilien? Til tross for alle problemene knyttet til årets fotball-EM er det én viktig ting vi skal legge merke til. Det er første gang fotball-EM arrangeres i en tidligere sovjetrepublikk. Det er et tydelig tegn på at Ukraina er en del av det europeiske fellesskapet – uansett hva politikere i EU skulle mene om årets mesterskap.

Mer enn fotball. Både Polen og Ukraina er upløyd fotballmark for mange. Her er et knippe bøker og en nettside som gir et innblikk i vertsnasjonenes fotballhistorie og utfordringer som omgir mesterskapet. For de som skulle tro noe annet: et fotball-EM er noe langt mer enn en fotballturnering!

Behind the Curtain. Travels in Eastern Europe Football (Jonathan Wilson, 2006) – Jonathan Wilson er en av de fremste ekspertene på fotball i Øst-Europa. Han har vært fotballkorrespondent for Financial Times og er jevnlig bidragsyter i tidsskrifter som Four Four Two, Blizzard og Champions, og er spaltist i Independent on Sunday. Boka er en reise gjennom 12 land som tidligere lå bak jernteppet. Nå er teppet gått opp og Wilson beskriver fotballens historie og dagens kår i disse landene. Her finner du blant annet kapitler om Ukraina, Polen, Kroatia og Russland, alle med i årets EM. Dette er kanskje den beste introduksjonsboka til fotball i denne delen av Europa.

Dynamo. Defending the Honour of Kiev (Andy Dougan, 2001). Dette er ikke bare en fantastisk og tragisk fotballhistorie, men også en historie om hverdagen og motstandskampen i Kiev under andre verdenskrig. Dynamo Kiev var et av Europas beste fotballag før andre verdenskrig. Etter den tyske okkupasjonen ble mange av spillerne tatt til fange og laget ble borte. Med basis i spillerne fra Dynamo etablerte noen ildsjeler fotballklubben FC Start. Laget spilte mange kamper og vant de fleste. Den viktigste kampen de spilte var mot tyske Luftwaffe. Dette er en klassisk David mot Goliat-historie, men med fatale konsekvenser for de som yppet seg mot den tyske overmakten. Skal du kun lese én bok om fotball og historie, ville jeg valgt denne!

Inverting the Pyramid. The History of Football Tactics (Jonathan Wilson, 2008). Dette er den samme Wilson som har skrevet Behind the Curtain. Kan en bok om fotballtaktikk bli spennende? Ja! Det viser Wilson i denne boka. Dette er i realiteten en bok som forteller om veien fra alle mann i angrep til alle mann i forsvar. Den har med mange gode og gjemte historier om fotballtaktikk og den avliver en del myter. Den viser både hvordan fotballtaktikken globaliseres, samtidig som den får fram forskjeller i spillestil. Her får også Drillo kjørt seg. Kapitlene om Ajax-modellen (Total Football) og bruk av treningsvitenskap og systematisering av spilleanalyser (Science and Sincerity) er spesielt gode og viser blant annet hvorfor Nederland og Ukraina ligner (eller lignet?) på hverandre spillermessig og hva som skiller disse lagene fra andre lag (historisk og i dag). De fleste forbinder Total Football med Ajax og Nederland og den legendariske treneren Rinus Michels. Denne typen fotball kjennetegnes blant annet av stor bevegelse, spillere som naturlig tar hverandres posisjoner, mye ballbesittelse og en kontant offside-taktikk. Samtidig som Michels utviklet Total Football i Ajax og Nederland, og seinere i Barcelona satt Valerij Lobanovskij i Kiev og gjorde det samme. To sjeler i en tanke. Lobanovskij gjorde stor suksess med den ukrainske versjonen av Total Football i Dynamo Kiev og på det sovjetiske landslaget. Arven fra disse to gutta får vi se i årets EM når Nederland og Ukraina entrer gresset. Denne boka er et fint eksempel på at det går an å skrive godt og underholdende om ting som tidligere befant seg på fotballtrenernes flanellografer!

England Away (John King, 1998). Denne boka har ingenting med fotball-EM eller Polen og Ukraina å gjøre. Dette er tredje bok i en romantrilogi om fotballhooligans fra Chelsea. For meg gir disse tre bøkene noen av de beste beskrivelsene av hvordan fotballsupportere (spesielt fra England og Chelsea) tenker om fotball, og hva som ligger til grunn for deres handlinger før, under og etter kamp. Den første boka – Football Factory (som også er filmet) handler om fotballvold og rivalisering mellom supporterkulturer i England. Bok to – Headhunters – handler om praten blant fotballsupporterne og livet utenfor fotballen. England Away handler om hvordan engelske supportere – som hver lørdag hater hverandre intenst – samler seg for å dra til Berlin for å hamle opp med Tyskland. Her får du også noen gode analyser av hvordan andre verdenskrig spiller inn og blir (mis)brukt når England og Tyskland møtes til fotballkamp. Skulle det oppstår bråk i Polen eller Ukraina mellom supportere fra forskjellige land kan denne boka bidra til å forklare hva som faktisk skjer og gi et innblikk i hvilke typer som er med på dette.

In Bed With Maradona. Denne nettsiden er god (og blir bedre etter hvert!). Klikk på de forskjellige guidene på høyresiden og du får vite det du trenger å vite om arrangørbyene og tips om hva du bør gjøre når du drar dit. Etter hvert kommer presentasjon av de forskjellige lagene som deltar og analyser av det som skjer under mesterskapet.


God lesning og godt fotball-EM!

Ingen kommentarer: