søndag 3. juni 2012

Derfor vinner de fotball-EM

Vinneren er. Mange er opptatt av spillermaterialet og spillerslitasjen til de forskjellige EM-lagene. Grunnen er at de tror spillernes venstrefot eller merittliste har betydning for hvem som vinner mesterskapet. Alle tar feil. Her er grunnen til at alle lagene vinner EM:

-         Polen vinner EM for å vise oss at landet en stormakt i Europa og at det egentlig burde arrangert EM alene. Ukraina har bidratt til ripe i lakken til Sentral-Europas stormakt in spe. Dette skal hevnes med seier.

-         Hellas vinner EM fordi finanskrise og politisk uro virker samlende på spillerne. De har en politisk misjon og en gjentagelse av bedriften fra 2004 vil få grekerne til å tro på seg selv igjen.

-         Russland vinner EM fordi det er forbanna på UEFA/FIFA for at Russland ikke er det første landet i det tidligere kommunistiske Øst-Europa og Sovjetunionen som arrangerer et stort fotballmesterskap. Polen skal slås fordi de stiller på lag med NATO, Ukraina skal slås for å advare dem om at Russland fortsatt er størst – og sterkest. Dessuten har Putin bestemt at Russland vinner.

-         Den tsjekkiske republikk vinner EM fordi det vil gi den ukrainske opposisjonen en opptur. Praha har blitt oppholdssted for dem som støtter Julia Timosjenko i hennes kamp mot regjeringsmakten. Dette vet ikke de tsjekkiske spillerne noe om, men det kommer til å bli et sentralt tema når Den tsjekkiske republikk hever trofeet.

-         England vinner EM fordi ingen har trua på at de vinner. Dronningen har forresten sagt at hun godt kan tenke seg et trofé til sitt 60-årsjubileum som dronning. Dert har Wayne Rooney lovet henne. Og han holder (nesten) alltid ord.

-         Frankrike vinner EM fordi de ønsker å feire den nye franske presidenten, peke nese til den forrige presidenten og for å fortelle investorer fra Qatar at franskmenn at de også kan spille fotball uten store oljeinvesteringer.

-         Sverige vinner EM fordi det vil gjøre Sveriges utenriksminister Carl Bildt interessert i fotball og til at Zlatan Ibrahimovic får en plass i den svenske regjeringen. Integreringsminister?

-         Ukraina vinner EM for å glemme korrupsjonsskandalene før EM, all politisk uro, boikottrusler og terrorattentat. Ukraina vinner også for å vise Polen at det er Ukraina som egentlig er den egentlige storebroren i Sentral-Europa og Russland at de verken er først til å arrangere en stor fotballturnering i det tidligere Sovjetunionen eller først til å vinne på egen grunn.

-         Kroatia vinner EM for å vise EU at de er å regne med i det europeiske fellesskapet. De ønsker med dette å peke nese til Serbia som verken er med i fotball-EM og ligger litt etter i samtalene med EU.

-         Irland vinner EM for å hindre at den britiske dronningen får nok en gave til 60-årsjubileumet og for å fortelle alle irer som forlater et økonomisk skakkjørt Irland at det fortsatt er håp.

-         Italia vinner EM fordi de bruker samme oppskrift som da de vant VM i 2006. Store kampfiksingsskandaler gjør at alle tror landet er dømt til nederlag – der tar alle feil! Hvorfor fikser man ellers kamper?

-         Spania vinner EM fordi nok et mesterskap vil tvinge fram en tekst til den spanske nasjonalhymnen. Spanjolene har fått med seg NFF og Kjetil Siems sterke engasjement for syngende landslagsspillere. Det er vanskelig når man ikke har en tekst å synge på.

-         Portugal vinner EM for å markere sin støtte til EU-president Barosos bekymring for forholdene i Ukraina. Men dette er også mesterskapet da Christiano Ronaldo melder seg på i den amerikanske presidentvalgkampen. Han er som mange veit oppkalt etter Ronald Reagan og skulle Mitt Romney vinne valget vil Portugal bli USAs nærmeste allierte i Europa. Det gjør også Baroso ennå mer glad selv om han ikke er så interessert i fotball.

-         Tyskland vinner EM fordi de alltid gjør det bra i mesterskap. Men også fordi det tyske laget endelig representerer et mangfoldig Tyskland takket være en (relativt) ny statsborgerlov.

-         Danmark vinner EM fordi de har flaks. Og for å vise nordmenn som tenker på å dra til Sverige at Danmark faktisk er best.

-         Nederland vinner EM fordi de vil hevne seg på Spania for det forsmedelige tapet i VM-finalen i 2010. De gjør det også for å vise nordmenn som syns norsk fotball suger og at Ajax-modellen og de nederlandske fotballakademiene er best på tross av at det ikke er mange Ajax-spillere på laget og akademiene ikke bidrar så mye til landslaget.

Moralsk vinner. Knepent tap for England og dominans mot Kroatia i treningskampene før EM gjør at Norge kan kalle seg ett av Europas beste lag skulle de to lagene komme til finalen. Norge har verdensrekord i å være moralsk vinner, også denne gang?

Ingen kommentarer: