fredag 31. juli 2009

Forsvaret i Norway Cup


Krig og fotball. Samtidig som norske militære styrker er i trefninger i Faryab-provinsen i Afghanistan kjemper et guttelag fra samme provins i Norway Cup. Disse begivenhetene må ses i sammenheng.

Nasjonal omdømmepolitikk. Faryab United er invitert av forsvarsministeren, blir innlosjert på Rena leir og tatt hånd om av utdanningsleder ved Forsvarets Institutt ved NIH og får hilse på forsvarsministeren før første kamp mot Skeid. På toppen av det hele spiller de i Brann-drakter! Av en av vaktene til Faryab United fikk jeg høre at Branndraktene var gitt av en Brannfrelst nordmann som tjenestegjorde i Meymaneh og at dette var ekstra morsomt siden den norske forsvarsministeren er fra Bergen og holder med Brann. De hadde også behov for drakter siden deres egne drakter ikke kunne kalles drakter, men filler, fikk jeg høre av samme mann. Hvorfor ikke lage nye Faryab United-drakter?! Det ville i hvert fall gitt tiltaket et skinn av veldedighet og kanskje gjort de afghanske gutta mer stolt av seg og sitt lag.
Forsvarsministeren sier at Norway Cup-deltagelsen til Faryab United skal bidra til å bygge gjensidig tillitt mellom Norge og Afghanistan og mellom nordmenn og afghanere. Dette minner mer om nasjonal omdømmepolitikk enn om et tiltak for tillitsbygging over landegrensene.

Fotball i Meymaneh. Tidligere i juli åpnet tidligere landslagskeeper Erik Thorstvedt den nye Kristoffer Arena i Meymaneh, en kunstgressbane oppkalt etter den norske soldaten Kristoffer Sørli Jørgensen som ble drept i november 2007. Selv om arenaen i begrenset grad kan bringe gjensidig tillitt mellom soldater og lokalbefolkning er det grunn til å tro at tiltaket i Meymaneh vil ha langt større effekt i forholdet Norge og Afghanistan enn Norway Cup-stuntet.

Alle man i forsvar? Forsvaret har markert seg på flere måter på Ekebergsletta, blant annet med eget telt, informasjonsstab og egen hinderløype som barna kan prøve seg i. på den måten prøver forsvaret å vise sin myke side for lett påvirkelige barn. Kanskje vil noen av dem vil starte en karriere i forsvaret og bidra til styrkene i Meymaneh?

Det ene slår det andre i hjel! Det er ingen grunn til å tvile på at laget fra Høybråten og Stovner som hadde et spesielt ansvar for gutta fra Afghanistan, spillerne fra Afghanistan og lagene som slo og ble slått av Faryab United får nye perspektiver på livet i møtet med hverandre. Mellom disse kan det oppstå gjensidig tillitt og respekt, men jeg er redd for at tilliten som eventuelt bygges mellom de to nasjonene i dette tilfelle drukner i blodet til den uskyldige afghaneren som ble drept av norske styrker i forrige uke.

4 kommentarer:

kai sa...

Så det beste er vel å trekke alle styrker ut av Afghanistan så Taliban kan innføre terrorveldet igjen?

Anonym sa...

En utrolig dårlig artikkel. Svak tekst, utydelig innhold. Hvorfor skriver du i det hele tatt om dette?

Anonym sa...

Ingen av dere som har kommentert har skjønt noe som helst. Poenget her er - dersom man vil gjøre noe for afghanske fotballgutter og jenter får man utrolig mye mer for pengene dersom man gjør noe i Afghanistan enn ved å invitere et lag for en uke som en pr-jippo for forsvaret. Deltagelsen til det afghanske laget koster et sekssifret beløp - for en slik sum kunne man ha arrangert en hel turnering - og gitt alle lagene nye drakter i Afghanistan.
mvh
Stig

Anonym sa...

Lurer på hvem som ikke har forstått....