onsdag 26. august 2015

Sebastian Coes dobbeltmoral settes på nok en prøve


Fremtiden til friidrettsanlegget i Crystal Palace kommer til å avgjøre Sebastian Coes ettermæle som leder av lekene i London i 2012.

Great Expectations. Da Lord Sebastian Coe var formann for London-OL 2012 begeistret han britene med store lovnader om arven etter OL. Lekene skulle få folk i form og idrettsanleggene i Storbritannia skulle pusses opp og videreutvikles. Dette var en del av den olympiske nytalen for å forsvare investeringene på over ni milliarder britiske pund.

Etter at Coe ble valgt til president i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har han nå blitt utfordret på meget pikant vis.

Striden som kan stille Sebastian Coe i den britiske skammekroken er spørsmålet om deler av Crystal Palace National Sports Centre skal rives eller ikke, et anlegg som blant annet huser britisk friidretts svar på Wembley.

Ærverdig anlegg. Friidrettsanlegget i Crystal Palace er ett av de mest ærverdige friidrettsanleggene i Storbritannia og var før OL i London, ikke bare landemerket for store friidrettsprestasjoner i Storbritannia, men også svært viktig i planene for å bringe friidretten videre etter at den olympiske flammen slukket i 2012. Dette er også arenaen som huset den engelske FA-cupfinalen mellom 1895 og 1914.

Planlagt maktsenter. Friidrettsanlegget skulle styrkes, i følge planenen for å bevare arven etter OL, og være et maktsenter for friidretten sør i London, Surrey, Kent og Sussex. Den skulle simpelthen bidra til en bedre verden på alle matter skal vi tro førolympisk retorikk.

Foreslår riving. Like etter at lekene i London var over ble Sebastian Coe formann for konsulentselskapet CSM Sport and Entertainment. Dette firmaet laget en konsulentrapport for Coes gode venn, London-ordfører Boris Johnson, om framtiden for anlegget. I rapporten lanseres det fire løsninger og ALLE innebærer riving av et eller flere av anleggene i dette komplekset.

Det betyr at Coe som formann for OL lovet britene en god forvaltning av dette anlegget etter at lekene var over og like etter tjente penger på en rapport som sier at anlegget må rives.

Blir utfordret av sine egne. Nå har friidrettsmiljøet i Storbritannia og flere kjente friidrettsstjerner utfordret presidenten i det internasjonale friidrettsforbundet til å se på saken. Men det er ikke bare friidrettsanlegget som er truet, men myndighetene i London truer også med å rive svømmebasseng og et innendørs treningsanlegg. Det har fått andre idretter til å reagere, også, melder nettstedet Insidecroydon.com.

Coes mange ansikter. Tidligere har jeg skrevet flere saker om Sebastians Coes dobbeltmoral som rådgiver for CSM Sport and Entertainment og svært kontroversielle rolle som internasjonal rådgiver for Nike. Dette er saken virkelig kommer til å bestemme arven etter Sebastian Coe. Hvem får vi se i denne saken? Tidligere formann i London-OL, forretningsmannen Coe eller presidenten i det internasjonale friidrettsforbundet?


Blir fallet like stort som for Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair?

Ingen kommentarer: