mandag 14. desember 2009

Red Bull, snøleopard og underdog


Snøleoparden. Hørt om Kwame Nkrumah-Acheampong? Hvis ikke, er det på tide! Han er nemlig en av konkurrentene til Aksel Lund Svindal i slalom og storslalom i Vancouver-OL. Han røver neppe Lund Svindal for medaljer, men kan stjele mye oppmerksomhet. Han kaller seg selv for snølepoarden fra Ghana og kjører i en karakteristisk hvit drakt med svarte prikker. Nkrumah-Acheampong er Ghanas første profesjonelle skiløper og satser alt på ikke å komme sist. Det er særlig utøvere fra Nepal, Mongolia, India og Pakistan han ønsker å slå, selv om konkurrentene fra disse landene har et fortrinn – de har snø.

En sann olympier. Som nordmann er det lett å dra på smilebåndet når man hører om den ghanesiske snølepoarden, men Nkrumah-Acheampong er ikke å le av. Han forsvarer nemlig det olympiske idealet om at det viktigste ikke er å vinne bedre enn de fleste og han har et budskap som mange topputøvere kan misunne ham.

Kronglete vei. Nkrumah-Acheampong er født i Glasgow i Skottland, vokste opp i Accra i Ghana, og kom første gang i kontakt med snø som resepsjonist i et innendørs skianlegg i Milton Keynes i England. Som resepsjonist fikk han kjøre gratis i den kunstige snøhallen og nå har han som mål å bygge den første kunstige skibakken i Ghana. Dette er alvor.

Kjøp en prikk! Jeg regner med at Nkrumah-Acheampong ikke har fått noen forespørsler fra Red Bull slik Petter Northug har. Ei heller tror jeg han har kontaktet Red Bull for å få penger til skismøring slik Aksel Lund Svindal har gjort, men han har en meget original markedsførings- og sponsorstrategi. Du kan nemlig kjøpe prikkene på drakten hans for en minstesum på fem dollar. 4/5 av pengene han får inn går til å dekke utgiftene til skikjøring, mens resten av pengene blant annet går til en stiftelse for bevaring av snøleoparden og til å sette opp en kunstig skibakke i Akuapemebakkene i Mamfe, Ghana. Den amerikanske alpinisten Ted Ligety hjelper ham med det siste. Rart dette ikke har fått mer oppmerksomhet på klimakonferansen i København?

Øvelse gjør nesten mester. Nkrumah-Acheampong har bare stått ski i vel seks år. Han kvalifiserte seg nesten til OL i Torino i 2006, men har deltatt i VM i alpint i 2007 (sisteplass i storslalom) og 2009 (sisteplass i slalom). Han mener det er håp om gode skiløpere fra Ghana i framtiden hvis de får mer enn de seks årene i bakken han har fått. Det eneste problemet er kulden, mener han.


Den som ler sist… Det ryktes at Barack Obama skal til OL i Vancouver. Ryktene baserer seg blant annet på at Secret Service har sikkerhetsklarert skøytehallen i Vancouver. Det er derfor håp om at Barack Obama får se Shani Davis ta OL-gull på 1500m. Kanskje like spennende blir det å se om tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan blir å finne i slalombakken når landsmannen prøver å ikke komme sist i konkurransen. Om Nkrumah-Acheampong ikke er å le av når han kjører ned bakkene i Whistler, skal jeg love å le med Kofi Annan hvis han slår en av svenskene (et fall er nok!). Hvis Annan tør å le da, hans kone er nemlig svenske Nane Maria Annan…

Ingen kommentarer: