mandag 1. februar 2010

Terrorfrykt stenger overgangsvinduet


Alt er relativt. Det er feil å tro at overgangsvinduet i engelsk Premier League er det mest spennende og konfliktfylte i disse tider. Overgangsvinduet i indisk cricket er uten tvil det mest kontroversielle og mest eksplosive i disse januardager.

Twenty20. Twenty20 er den nye cricketformen som i dag blir spilt i 16 land. Dette er kortformen av cricket – en kamp varer i ca. tre timer og rammen rundt kampene minner mye om amerikansk og britisk idrett. Her er tepauser byttet ut med cheerleadere og overgangssystemet er sydd over samme lest som amerikanske baseball og engelsk fotball. Denne cricketformen har blitt populær blant ungdom og drar inn store summer i tv-inntekter, og det er indisk Premier League som er den mest populære – og det er her sprengkraften er størst.

Ingen pakistanere. 19. januar var overgangsvinduet i indisk Premier League åpent i to timer. 97 spillere fra 12 land ble tilbudt Twenty20-klubber i India. 66 spillere fikk være med i budrunden, deriblant 11 pakistanske spillere. Indisk Premier League kjøpte 11 spillere fra 11 land, men ingen fra Pakistan. Hvorfor?

Indiske cricketeiere ljuger. Begrunnelsen til indiske klubbeiere var blant annet tilgjengeligheten til pakistanske spillere og visumtrøbbel. Begge argumentene er vikarierende. Pakistan har ikke planlagte landskamper under seriespillet i indisk Premier League og India gir som regel visum til alle pakistanske cricketspillere som ønsker det. Et tredje argument er at de ikke trenger pakistanske spillere fordi de indiske spillerne på de samme plassene på laget er like gode som de pakistanske. Dette er i beste fall jug. Pakistan er regjerende verdensmestere i Twenty20 og har flere av verdens beste cricketspillere i denne idretten.

3 og en halv krig. Hovedgrunnen til å unnlate pakistanere i den indiske eliteserien i Twenty20 er politiske. Siden 1947 har India og Pakistan kjempet tre kriger og i 1999 kom det nesten til en fjerde. Terrorangrepet i Mumbai i 2008 skapte ytterligere ondt blod mellom de to landene. I 2009 foregikk det indiske Twenty20-mesterskapet samtidig som det indiske parlamentsvalget og indiske myndigheter ønsket å utsette mesterskapet av sikkerhetshensyn, og pakistanske cricketmyndigheter valgte å holde pakistanske cricketspillere unna mesterskapet på grunn av den hatefulle stemningen etter Mumbai-angrepet. Til slutt ble mesterskapet flyttet til Sør-Afrika.

Hinduistiske nasjonalister. Samtidig er det en frykt i India for at hinduistiske nasjonalister vil reagere på flere pakistanere i indisk cricket. Muligheten for cricketterror er overhengende. I mars 2009 angrep terrorister en buss med lankesiske cricketspillere i Lahore – åtte ble drept og seks ble skadet. Når man vet at mange voldelige hinduistiske nasjonalister er mot kulturelt samkvem med Pakistan og ønsker å forby sportslig utveksling med Pakistan blir presset på indiske klubbeiere stor.

Hvem faen er Michael Owen? Spekulasjonene om Michael Owen spiller for Liverpool eller Manchester United eller en annen klubb blir puslete sammenlignet med cricketens overgangsproblemer. Hvem sa at cricket er en gentlemanssport?

Ingen kommentarer: