tirsdag 28. juni 2011

Spesielle nordkoreanske fotballspillere


4.25. Flesteparten av de nordkoreanske fotballspillerne som entrer banen mot USA i fotball-VM for kvinner tirsdag 28. juni, kommer fra en fotballklubb med ett av de mest spesielle klubbnavnene: 4.25. Navnet på laget er simpelthen datoen for opprettelsen av det nordkoreanske forsvaret: 25. april 1932. Men det er ikke bare det som er spesielt med det nordkoreanske laget.

Populære. Det nordkoreanske kvinnelaget er langt mer kjent og mer populært enn det nordkoreanske herrelandslaget både i og utenfor Nord-Korea. Det kan være flere grunner til det. En grunn er at de – til tross for dårlige prestasjoner i mesterskap de siste årene – ligger på en 8. plass på FIFA-rankingen. USA ligger på førsteplass. En annen grunn er at dette fotballaget er gruppen av nordkoreanere som kanskje har møtt amerikanere flest ganger de siste årene. Når de møtes i Tyskland i 2011 er der fjerde gangen på rad at USA og Nord-Korea møtes til innledningsspill i et VM. De to første gangene tapte Nord-Korea, mens de i forrige VM overrasket amerikanerne og greide 2-2, etter å ha ledet 2-1 til det 69. minutt. I 2007 var amerikanerne klare favoritter, det er de også denne gang selv om amerikanerne har slitt i oppkjøringa til dette mesterskapet. En tredje grunn er den vennlige tonen som har rådet mellom de to landene i disse mesterskapene. Etter kampen i forrige VM uttalte den amerikanske treneren Greg Ryan at Nord-Korea er et fantastisk lag og at de spilte strålende angrepsfotball og forsvarte seg godt. Den nordkoreanske treneren Kim Kwang Min (som også er trener under dette mesterskapet) kontret med å si at han anser USA som det beste laget i verden, og at Nord-Korea var heldig som ikke møtte et USA-lag som spilte opp mot sitt beste. Hva om amerikanske og nordkoreanske politikere tilnærmet seg hverandre på samme måten. Kanskje de har noe å lære av sine lands kvinnelandslagstrenere? Skulle Nord-Korea slå USA denne gangen blir de enda mer spesielle og populære!

Alderen tynger? Det nordkoreanske laget er fotball-VMs yngste, med en snittalder på 20 år og 11 måneder. Vanligvis sier man at et så ungt lag har fremtiden foran seg. Det trenger ikke å være sant for dette laget. Ryktene om det nordkoreanske herrelandslaget etter fiaskoen i fotball-VM i Sør-Afrika er mange. Et rykte er at spillerne ble sendt rett til omskolering og gruvearbeid. Når det ryktes at Nord Koreas ”kjære leder” har gjort alt for at kvinnelaget skal gjøre det bra og at han forventer seier mot USA kan det hende at Nord-Korea stiller med nok et nytt ungt lag ved neste korsvei, skulle amerikanerne gå av med seieren. For nordkoreanernes del kan vi håpe på at ballen er rund også for dem.

Ingen kommentarer: