onsdag 18. desember 2013

Fortell meg din sport, jeg forteller ditt fylke?


Hver sin sport? Den nye regjeringa har satt i gang en debatt om snøscooterkjøring og trønderne kommer snart til å regne egne gull i OL. Noen fylker kommer til å være mer høylytt i kampen om å få fri ferdsel av snøscootere enn andre og noen fylker (folkeslag) kommer til å protestere på at trønderne monopoliserer enkelte vintersporter. Hva om hvert enkelt fylke i Norge fikk hver sin offisielle sport? Redning for fylkeskommunen?

Slates metode. Det anerkjente nettidsskriftet Slate utpekte i oktober de offisielle idrettene i de femti amerikanske statene. (De gangene Slate skriver om sport har de ofte en innfallsvinkel som få andre har tenkt på og du kan ikke gå dit for siste oppdatering av ligatabellen). De lagde fire kriterier for utvelgelse av delstatenes offisielle sporter. La oss bruke de samme kriteriene for de norske fylkene:

1.      Ingen fylker kan ha den samme sporten. Får Nord-Trøndelag langrenn som offisiell idrett, kan ikke Sør-Trøndelag også få langrenn. Da må de i så fall slå fylkene sammen.

 
2.     Det går an å gjøre unntak fra regel 1 ved å plukke ut særdisipliner av en idrett. For eksempel kan ett fylke velge fotball og et annet fylke futsal. Ett fylke kan velge langløp i langrenn, ett annet kan velge sprint. Mer tvilsomt om man kan ha ett fylke for stor hoppbakke og ett for liten?
 

3.     Det går an å være kreativ, men det må kunne defineres som sport. Det vil si at det må være et konkurranseelement til stede. Sjakk er klart innenfor. Kanskje pølsespising, også? Men man må holde seg innenfor noen moralske og etiske grenser. Konebæring? Men, det er ikke lov med metaforer, som for eksempel politisk gjørmebryting.
 

4.     Fylker som allerede har en offisiell sport, får beholde den, så lenge ikke to fylker har den samme sporten. Da blir det en kamp for å få retten på sin side.

Julemoro? Er det mulig å få til en slik inndeling? Kan en debatt om fylkessporten få fram entusiasmen rundt enkeltidretter? Skaper det arbeidsplasser og nye konkurranseformer? Kan det skape ny giv i debatten om OL til Oslo? Kanskje passer en slik debatt og kåring inn i Olympiatoppens planer om en ny giv for toppidrettssatsingen? Kan en slik diskusjon berike romjulsdiskusjonen i de enkelte hjem? Redder den regjeringen?

Oslo? Ideen er lansert, nå avgjør snøscooterfolket, langrennsmafiaen og breddebevegelsen om dette er et tap-tap-prosjekt eller et vinn-vinn-konsept. La oss begynne med Oslo. Hvilken idrett passer best for Oslo?

1 kommentar:

Unknown sa...

Manglende evne til eller manglende mulighed for at have det totale overblik kan føre til ønsket om at afskaffe pluralismen og mangfoldigheden. Jeg vil foretrække vi lærer at leve med at vi ikke altid har det totale overblik fremfor at ofre pluralismen og mangfoldigheden.