torsdag 8. oktober 2015

FIFA-skandalen: Toppen av isfjellet

Det som skjer i FIFA nå er ikke noe annet enn et jordskjelv. Men det holder ikke å bytte ut lederne på toppen så lenge beslutningssystemet i FIFA legger opp til korrupsjon og så lenge FIFAs etiske komité bare bruker øksa når den selv er truet med kniv. Og så bør den menige fotballsupporter også begynne å bry seg med hva som skjer.

Deler av FIFAs fotballmafia. Skjermdump fra CNN.no.
FIFA-mafiaen. FIFA har med rette blitt sammenlignet med en mafiaorganisasjon, en organisasjon basert på hemmelige avtaler og et polert ytre med folk i sentrale posisjoner som har brukt alle triksene i boka for å berike seg selv, kanskje bortsett fra drap (selv om journalisten Andrew Jennings har knyttet den brasilianske fotballmafiaen til drap).

Et liv etter døden. Men ulikt mafiaorganisasjoner som vi finner i Italia og Russland ønsker de fleste av oss at FIFA skal bestå og man kan spørre seg om hvem som skal styre butikken nå når nesten hele kostebinderiet på toppen er utradert. Her må det velges og innsettes mange nye folk og de nye folka må bringe med seg nye verdier og ta alle reformforslagene som er lansert de siste åra på alvor. Det betyr mer åpenhet, mer demokrati og en annen fordelingsnøkkel i fordelingen av penger. Jeg tror også at det må innføres helt nye prinsipper for å velge fotball-VM og en annen måte å velge FIFAs øverste representanter på.

Flere må ut. Når du ser på hvem som sitter igjen i sentrale posisjoner og hvem som har signalisert at de vil stille til valg som FIFA-president i februar neste år skjønner vi at jobben med å bytte ut tvilsomme personer på bare er halvgjort. FIFAs visepresident Issa Hayotou fra Kamerun har tidligere fått reprimande fra IOC for tvilsom adferd og han er også dratt inn i skandalene rundt valget av VM-vertskap i 2018 og 2022. Den Sør-afrikanske kandidaten Tokyo Sexwale som flere har lansert den siste tiden (blant annet Frans Beckenbauer) og som blant annet satt på Robben Island sammen med Nelson Mandela er knyttet til korrupsjonen som foregikk da Sør-Afrika fikk fotball-VM i 2010.

De få utvalgte. Da sitter vi egentlig bare igjen med med prins Ali fra Jordan som stilte mot Sepp Blatter i mai eller en kandidat som kommer inn fra sidelinjen og som ennå ikke har meldt sitt kandidatur. Den tidligere fotballegenden Zico levner jeg ingen sjanse.

Lurer i sivet. En het kandidat som lurer i sivet som ei gjedde er sjeik Ahmad fra Kuwait som er verdens mektigste idrettspolitiker. Ryktene sier at han både har lyst til å bli IOC-president og FIFA-president. Kanskje muligheten åpner seg for FIFA-vervet akkurat nå? Sjeik Ahmad støttet Sepp Blatter i mai og det er mye som taler for at kandidaten den mektige sjeiken fra Kuwait støtter i februar er den som blir ny FIFA-president, inkludert ham selv.

Hvorfor lot vi oss lure? Når du ser oversikten over alle som er arrestert, suspendert og mistenkt de siste månedene for monkey business og svindel av fotballsupportere over hele verden må man spørre seg om hvordan de har kunnet holde på i så mange år uten å bli tatt. Hvorfor har vi latt oss lure?

Ufattelig mye penger. Hovedårsaken er at ufattelig mye penger har strømmet gjennom et system som har vært lukket og at fotball-VMs praktfulle ytre har lurt oss til å tro at dette er en organisasjon på skinner eller kanskje at vi har gitt blaffen så lenge vi får nok timer med spektakulær fotball? I tillegg har sponsorer ikke sett verdien av å endre på et system som har gitt dem ekstremt god promotering.

På tide med et oppgjør. Nå må alle dem som har sittet stille og sett gjennom fingrene med all svindelen som har skjedd og dem som først nå har blitt gjort oppmerksom på FIFA-toppenes misgjerninger ta et standpunkt.

Det er bra for den internasjonale fotballen på lang sikt. Men det er smertefullt.


Ingen kommentarer: