tirsdag 26. mai 2009

Skoene som endret historien

Sko endrer historien. Sko kan forandre historien og vår oppfatning av historien. Det er det ingen tvil om. Mange av oss husker den ene røde barneskoen i den store skohaugen i filmen Schindlers liste. Det var sterk symbolikk og det fikk fram krigens råskap og meningsløshet. Friidrettssko har også en egen plass i den tyske krigshistorien.

Krigens fascinasjon. Andre verdenskrig engasjerer fortsatt. Nye vinklinger på historien kommer, noen begeistrer og andre forarger. Anthony Beevors bøker om Stalingrad, Berlin og D-Dagen begeistrer, er bestselgere og får lesere som tidligere ikke var interessert historie til å fordype seg i brutalitetene under andre verdenskrig. David Irvings bøker forarger og blir møtt av massiv kritikk og fordømmelse fordi han blant annet forsøker å rehabilitere Hitler – og fordi han fremstiller Churchill som en krigsforbryter. I disse bøkene og hos disse forfatterne får idretten fint lite plass. Her er mitt bidrag for å bøte på denne ”skjevfordelingen”.

Owens løper tysk. Da Jesse Owens tok sine fire gull under Berlin-OL i 1936 løp han med sko laget av brødrene Adolf (”Adi”) og Rudolf Dassler. Senere skulle de to brødrene bli kjent som grunnleggerne av Adidas og Puma. Brødrene kom fra den tyske byen Herzogenaurach i Bayern, en by med lange skomakertradisjoner. I 1924 etablerte de ”Dasslerbrødrenes skofabrikk” med friidrettssko som spesialitet. Owens gull gjorde skoene deres verdenskjente.

Fra sko til panzere. Brødrene meldte seg inn i nazipartiet i 1933 og under andre verdenskrig ble fabrikken deres gjort om til en fabrikk som laget antitanksraketter (”Panzerschreck”). Disse rakettene var svært effektive og ga de allierte store tap i 1944. Det var ikke bare Dasslerbrødrenes fabrikk som ble en del av den tyske krigsindustrien. De fleste fabrikker i Tyskland måtte bidra. Merkevarer som for eksempel Hugo Boss og Lufthansa har en fortid som bidragsyter til tysk krigsinnsats.

Skor seg på Owens. Dasslerbrødrenes tilknytning til antitankrakettene kunne blitt deres bane. Men på en underlig måte kom Jesse Owens dem til unnsetting. Da krigen var slutt ønsket amerikanerne som marsjerte inn i Herzogenaurach å rive ned Dasslerfabrikken. Men Adis kone greide å overbevise amerikanerne om at de aldri hadde vært interessert i å produsere våpen og at det eneste de hadde lyst til – og egentlig kunne - var å produsere sko. Og da det ble kjent at fabrikken hadde produsert skoene til Jesse Owens startet de amerikanske troppene som var stasjonert i byen å kjøpe opp lagrene til Dasslerbrødrene. Dette var starten på Dasslerbrødrenes verdensomspennende suksess.

Skoenes magi. I dag har Adidas en sko som heter Jesse Owens. Hva han egentlig mente om Dasslerbrødrenes suksess etter den andre verdenskrig vet jeg ikke. Historien viser uansett at sko kan ha stor symbolverdi enten de ligger i en skohaug eller sitter på beina til verdens raskeste mann.

4 kommentarer:

VamPus sa...

Ah, endelig. Sko-blogging!

Anonym sa...

Det er feil å støtte jødenes forsøk på å fortie sannhet. Den kommer frem kun i åpen debatt.
Ytringsfrihet betyr ikke kun frihet til å fornærme profeter i andre religioner.
Har Irving noe å fortelle om det som forties av makthavere, må det bare støttes, ikke settes lokk på!

Anonym sa...

Owens blir stadig misbrukt. For det første ble han brukt som levende bevis for at Hitlers raseteorier var feil, men en glemmer samtidig at Tyskland ble suverent beste nasjon under lekene. Sier ikke at Hitler hadde rett her, men historien har to sider.

En annen side ved historien om Owens er at han i det rasistiske Tyskland hadde det langt friere enn i USA. Owens kunne fritt bruke offentlig transport, besøke barer teatre, osv. som i USA var underlagt streng segregering på det tidspunktet. Og Owens fortalte selv i sin biografi at han vinket til Hitler etter at han vant, og han sa at Hitler vinket tilbake. Hjemme i USA fikk han ikke lov til å hilse på Roosevelt som var bekymret over reaksjonene i sør under valgkampen dersom han inviterte en "nigger" inn i det hvite hus.

:)

Andreas Selliaas sa...

Takk for siste kommentar. Jeg er ikke helt enig i analysen din selv om svarte hadde dårlige kår i USA på 30-tallet. At Tyskland ble suverent beste nasjon skyldtes vel mer at de stilte med flest utøvere og at de la mer presisje i lekene enn noen andre. Tviler samtidig på at Owens ville ha gått fritt rundt i gatene hadde det ikke vært for OL. Uansett takk for kommentar!