fredag 10. juni 2011

Romney for president?


Salt Lake City. Det er spekulert i om Henry Kissinger blir FIFAs ryddegutt. Grunnen til spekulasjonen er hans rolle i oppryddingsaksjonen i forbindelse med OL i Salt Lake City. En annen republikaner med enda sterkere bånd til vinter-OL i 2002 er Mitt Romney – republikanernes sterkeste kort i kampen mot Barack Obama om presidentvervet i 2012.

Olympiske presidenter. Amerikanske presidenter har tradisjonelt engasjert seg lite i OL-spørsmål. De to siste presidentene er unntakene. George W. Bush var den første amerikanske presidenten som besøkte et OL utenfor USA (Beijing 2008) og Barack Obama er den første amerikanske presidenten som aktivt har forsøkt å få OL til USA (Chicago 2016). Skulle Mitt Romney greie å slå Barack Obama neste år kan han takke rotet i forbindelse med Salt Lake City-OL i 2002. Han hadde rett og slett ikke vært noe i amerikansk politikk uten OL i Salt Lake City.

Fra minus til pluss. I kampen for å få OL brukte Salt Lake City mer enn 1 million dollar i bestikkelser for å få IOC-delegater til å stemme på seg. Dette førte til at 10 IOC-delegater ble kastet ut av IOC og til at IOC ble stemplet som en korrupt bandittbevegelse. Baine Capital og Mitt Romney ble hyret inn for å få OL-skuta på rett kjøl. Romney ble president og daglig leder av organisasjonskomiteen til lekene. Det ble en suksess. Sportslig var lekene en suksess, sponsorene var fornøyde og Utah fikk god turistreklame. Og sist men ikke minst – OL gikk over 100 millioner dollar i overskudd.

Politisk gevinst. Da han tok jobben som president og daglig leder av Salt Lake Citys organisasjonskomité sa Romney at han gjorde det av veldedige grunner og for å gi noe av seg selv til Utah (Romney er mormoner og Utah er mormonernes stat). Ifølge kilder nært knyttet til Romney tok han på seg jobben for å komme seg inn i amerikansk politikk. I 1994 hadde Romney tapt mot Senator Edward (Ted) M. Kennedy i senatsvalget i Massachusetts. Sammenlignet med tidligere motkandidater gjorde Romney en sterk innsats – han tapte bare med 17%(!). Allikevel mente Romney og mange med ham at den politiske karrieren var over med dette forsøket. OL-oppdraget ga ham en ny og unik sjanse.

Fra taper til guvernør. Da OL var over godtok han en ventelønnspakke på 476000 dollar – selv om han i forkant hadde sagt at han ikke trengte en slik pakke – og fremforhandlet sluttpakker for ytterligere 25 OL-ansatte. Mange av disse var mormoner og det førte til at mange kalte lekene i Salt Lake City for ”mormon-OL”. 17 av disse jobbet senere for Romney da han stilte til valg som guvernør i Massachusetts i 2002, et valg han vant. I tillegg til at han overtok deler av OL-staben fikk han også pengebidrag fra 14 av 53 medlemmer i styret som forvaltet pengene fra OL, og han fikk penger fra innflytelsesrike personer i selskaper som hadde sponset OL – som for eksempel Skin, Questar og NBC. Totalt fikk han 1.5 millioner dollar fra personer og familier som hadde vært knyttet til OL. Guvernørjobben var grunnlaget for hans presidentkandidatur ved forrige presidentvalg – som ikke gikk særlig bra. Spørsmålet er om han greier det denne gang.

Boka mi. De fleste kommentatorene som vurderer Romney’s kandidatur fokuserer på hans bakgrunn som mormoner og hans rolle i innføringen av et helsesystem i Massachusetts, et helsesystem som ligner systemet Obama har innført og blitt kritisert for. Skal du finne ut mer om hans politiske manifest bør du lese boka Turnaround: Crisis, Leadership and the Olympic Games fra 2004. Dette er i utgangspunktet en oppsummering av hans rolle før, under og etter OL i Salt Lake City. For de med interesse for organiseringen av OL er dette en god bok. Men den forteller også mye om Romneys personlighet, metoder, verdier og ambisjoner – viktig informasjon for de som vil vurdere hans presidentkandidatur.

Romney IOC-president? De to siste amerikanske presidentene har vist en stadig sterkere interesse for OL. Skulle Mitt Romney tape kampen mot Obama neste år kan han gå for et annet presidentverv – IOC-president. Kanskje med hjelp fra Henry Kissinger?

Ingen kommentarer: