onsdag 30. september 2015

Michel Platini er uegnet som FIFA-president

Faksimile dagens L'Equipe
Avsløringene som ruller ut av elfenbenstårnet i Zürich i disse dager viser – nok en gang – at Michel Platini ikke bør velges til FIFA-president i februar neste år. Europeiske fotballforbund bør også vurdere hans posisjon som UEFA-president.


Blatters lakei. Lenge har det vært mistanker om at FIFA-president Sepp Blatter er vært korrupt, men det har vært vanskelig å bevise. Men etter at amerikansk og sveitsisk politi fattet interesse for FIFA-pampenes lukkede brorskap har nettet begynt å snøre seg sammen for ham, også. Og med seg i dragsuget kan han ta med seg UEFA-president Michel Platini, fordi franskmannen er en av Sepp Blatters gutter.

Ni år etter. Etterforskningen som amerikanske og sveitsiske myndigheter har satt i gang har blant annet avdekket at Sepp Blatter solgte tv-rettigheter til underpris til tidligere FIFA-visepresident Jack Warner slik at han kunne videreselge rettighetene med god gevinst. I den samme etterforskningen har det kommet fram at Sepp Blatter overførte 2 millioner sveitserfranc til Michel Platini i 2011 for arbeid han skal ha gjort for FIFA mellom 1999 og 2002. Det sentrale spørsmålet er hvorfor han fikk disse pengene og hvorfor så seint?

Ny informasjon. De siste avsløringene er oppsiktsvekkende fordi de inneholder konkret informasjon om pengetransaksjoner gjort av Sepp Blatter eller med sveitserens viten og vilje som har vært sjelden vare til nå. Mangel på bevis om at FIFA-presidenten kan knyttes til korrupsjon har til nå faktisk vært Blatters trumfkort. Men nå begynner bevisene å samle seg opp.

Få bevis. Bare to ganger tidligere – så vidt meg bekjent – har vi sett skriftlig bevis på at Sepp Blatter personlig har vært involvert i tvilsomme forretninger. I boka Foul! forteller gravejournalisten Andrew Jennings om bankutskrifter han fikk av en anonym varsler i FIFA og som viser at Sepp Blatter – som da han var FIFAs generalsekretær – visste om hemmelige pengeoverføringer til tidligere FIFA-president Joao Havelange, og i boka The Ugly Game får vi vite at Sepp Blatter både var den som foreslo at Qatar burde søke fotball-VM og ofret Muhammed bin Hammam som FIFA-presidentkandidat i en tvilsom byttehandel med sjeikene i Qatar i 2011 for at Qatar skulle få beholde VM i 2022. Nå viser politietterforskningen at det også har forekommet pengetransaksjoner fra Blatter til Platini.Knyttes til Qatar? Den britiske kommentatoren KeirRadnedge spurte ironisk om Michel Platini har dårlig hukommelse, er veldig rik eller er veldig tålmodig siden han ikke gjorde krav på pengene fra FIFA før det hadde gått ni år. Uten ironi bør vi stille oss spørsmålet om disse overføringene kom i forbindelse med det kontroversielle valget av Qatar som VM-land i 2022. Høsten 2010 støttet Michel Platini USAs VM-søknad, men i desember 2010 stemte han for Qatar og bare to – 2! – måneder etterpå fikk han to millioner sveitserfranc for arbeid han etter sigende skulle utført for FIFA ni år før. Dette lukter oljesmøring fra gulfstaten.

Dårlig forklaring. I et forsøk på brannslokking sendte UEFA-president Michel Platini ut en pressemelding der han innrømmet at denne utbetalingen kunne virke snodig, men han kunne berolige alle 54 forbundene i UEFA at dette overhode ikke var noe å henge seg opp i. I brevet står det ikke ett eneste komma om hva han gjorde som heltidsansatt for FIFA i treårsperioden han fikk betalt for. Forklaringen vi har fått gjennom jurister og pressemeldinger i etterkant er at årsaken var at FIFA hadde dårlig råd i 2002. Det holder ikke til troende.
Brevet Michel Platini har sendt til 54 europeiske forbund.

Moral. Nå når Michel Platini er trengt opp i et hjørne og stadig flere stiller spørsmål ved hans kandidatur som FIFA-president henviser han stadig til at han selv ikke er under etterforskning og at transaksjonen har en logisk forklaring. Når fotballedere henviser til jussen for å bedyre sin uskyld veit du at de ikke har rent mel i posen. Fotballens Fair Play handler ikke om juss, men om hva som er riktig. Michel Platini i sine år som UEFA-president tatt et dusin andre kontroversielle og tvilsomme beslutninger og forbundene i UEFA må nå seriøst vurdere hans posisjon i internasjonal fotball, både som UEFA-president og som påtenkt FIFA-president.

NFFs rolle. Norges fotballforbund opptrådte mildt sagt klønete i opptakten til forrige FIFA-presidentvalg – da måtte de ha rådslagning med Michel Platini før de tok standpunkt til hvem de ville stemme på. Da tvilte NFF seg til at Sepp Blatter måtte bort.


Nå bør det ikke være noen tvil: Ta beslutningen aleine og uten Michel Platini på laget.

Ingen kommentarer: