onsdag 21. november 2012

Det siste dopingåket?


Omdømmekrise? Jeg får mange spørsmål om idretts-Norge er i en omdømmekrise på grunn av dopingavsløringer og anklager om doping. Det er vanskelig å svare på og det er kanskje ikke det spørsmålet vi bør svare på først når vi vurderer det som skjer i disse dager. Omdømmet avhenger av forventninger. Hvis det er en rådende oppfatning er at doping har foregått i alle tider og pampene i idretts-Norge i utgangspunktet ikke er til å stole på svekkes ikke idrettens omdømme hos vanlige folk på grunn av det som skjer i disse dager. Sponsorer kan vurdere dette annerledes. Det som er viktig for idretts-Norge nå, er å komme videre på best mulig og riktig måte. Her er fire tips om hva som bør gjøres.

Realitetssjekk. Først er det viktig at vi tar en realitetssjekk og innrømmer at også nordmenn har dopet seg. Glansbildet om at nordmenn er reine og at doping kun foregår utenfor riksgrensen må parkeres. Det er lov å bli skuffet over at nordmenn blir knyttet til doping, men det må ikke alltid være en stor overraskelse. Erkjenner vi at også nordmenn doper seg/har dopet seg trenger vi ikke lete etter unnskyldninger og bortforklaringer hver gang noen blir tatt, men heller prøve å finne forklaringer på hva som er skjedd og hvordan.

Sannhetskommisjon. Jeg har tidligere ymtet frempå om et en sannhetskommisjon, der vi åpner for at alle som har vært med på doping eller har kjennskap til doping får ytre seg uten frykt for represalier. En amnestiordning om du vil. Dette er ikke en perfekt ordning, men kan bidra til at vi avdekker saker som ennå ikke er kjent, får belyst saker som allerede er oppe i dagen og letter på trykket til alle som går med dårlig samvittighet. Hva man skal gjøre med leger og annet støtteapparat som har bidratt til doping er jeg usikker på.

Smertelindring. Jeg er av den klare oppfatning om at det er langt mindre doping i toppidretten i dag enn det var for 10-15 år siden. Det betyr at de fleste sakene som avdekkes i dag er gammel moro som overskygger for det gode dopingarbeidet som gjøres i dag. Får vi til en ordning som gjør at vi blir ferdig med fortiden på raskest mulig måte og på en måte som gjør at fortid forblir fortid tror jeg vi kan konsentrere oss om andre dopingutfordringer. Som for eksempel dopingproblematikken hos ungdom i den ikke-organiserte idretten. En sannhetskommisjon vil åpne mange sår og være smertefull, men det er bedre at man går gjennom en rask og smertefull prosess enn at man skal seigpine seg med enkeltsaker i mange år framover.

Idrettens faglige utvalg (IFU)? Dopingbruk er et spørsmål om etikk, moral og jus. Det utfordrer også idrettens selvråderett. Noen roper på et idrettens økokrim fordi doping anses som svindel, andre mener at idrettens eget påtale- og domsapparat er i stand til å håndtere dette på egen hånd. Men er svaret mer jurister? Kanskje vi trenger et idrettens faglige utvalg (IFU), et utvalg som består av jurister, filosofer og samfunnsforskere? Et utvalg som kan vurdere saker i en bredere kontekst enn det strengt juridiske og som kan peke på de moralske og etiske problemene med doping. Både som et fagorgan der man kan søke råd i vanskelige saker, men også som en instans som kan gjøre vurderinger i ettertid av hvordan saker er håndtert. I dopingsaker som vi har sett den siste tiden tror jeg at idrettsledere ofte føler at de står sørgelig alene. Kanskje kan et IFU bidra til å gi dem større ballast til å ta riktige beslutninger og til å vurdere håndteringen i ettertid?

Omdømmebygging. Det som er viktig i de pågående sakene er at man ikke tar beslutninger med sikte på å bedre omdømmet. Man bør ta beslutninger som er riktige. Tar idretts-Norge de riktige beslutningene, vil de kanskje overraske den vanlige mannen i gata positivt. Da snakker vi ikke lenger om omdømmekrise, men om et forbedret omdømme. Som de sier i idretten: det er viktig å ta en kamp om gangen og ha fullt fokus på arbeidsoppgavene. Da kommer resultatene, også når det gjelder omdømme!

8 kommentarer:

Magne D. Antonsen sa...

Hei Andreas!

Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

Hilsen Magne i VG

Anonym sa...

Jeg vil anbefalle dokumentaren"bigger stronger faster".Hvis folk hadde lagt ned halvparten av tid og energi i skolearbeidet så kunne man ha blitt siv.ing siv.øk eller lege.Det er 100 ganger lettere å bli akademiker enn en sportshelt,drop treninga og kom dere tilbake til bøkene,Sportstull er morsomt til du er 22 og da er skoletoget gått for de aller fleste.

Anonym sa...

Hva med å informere om hvordan for eksempel steroider virker, ikke drive skremselspropaganda? Når for eksempel. unge gutter (over 20 år, yngre bør ligge laaangt unna) bruker dissestoffene opplever kanskje en av 20 lettere bivirkninger, da kun når de "går av" en kur, ellers oppleves dette som kun positivt.
Skrekk eksempelene fra 70 tallet der brukere inntok doser som kanskje var tusen ganger så store som det som gir samme effekt.
Største faren ligger i at folk bruker slike doser og tror de får økt effekt av stoffet.
kjenner utrolig mange som har brukt og bruker i perioder og ennå ikke hørt om andre bivirkninger enn de positive.
på 80 tallet ble elever i grunnskolene tutet ørene fulle om at hasjrøyking var den sikre død, når da brukere erfarte at dette var løgn og skremselspropaganda så tok de heller ikke advarsler om at tyngre stoffer var farlige alvorlig: med et heller dårlig resultat...
Se på Arnold Swartzenegger & Co: hvilke andre 70 åringer ser så bra ut?
Er det kun tilfeldigheter som gjør at disse ser ut som de er 50 i dag?
Det finnes ganske så mye forskning på anabole steroider som viser at på voksne så har det svært positive virkninger samt erfaringer jeg selv har hatt og mange andre, nærmer meg snart 50 selv og av en eller annen merkelig grunn har jeg kropp som en 28 åring?, aldri vært storforbruker av disse stoffene men en kur eller to i året har det nok vært.
Ville bare si at dette som skal være et "problem" og har flere sider..
vil ikke debattere dette, bare fortelle litt om hvordan de fleste "brukere" opplever dette.

Anonym sa...

Om skodespelarar og modellar kan bruka silikon og botox kan vel idrettsfolk bruka steroidar og liknande.

Anonym sa...

Nordmenn drikker. Så alle som drikker bruker doping. Alkohol står på dopingslista.

Anonym sa...

Idrettsglede:
No kan det ikkje lenger heita sport!!!
De som sit i leiinga i Idrettsforbundene, slutt å kalla sykkelsporten, fotballsporten,eller annan aktivitet for sport, det er heilt andre ting Dei steller med når dei tener pengar på arbeidet og i tillegg dopar seg etter behov.
Sykkel, fotball, ski, skøyter, m.m. Det er arbeidet deira ikkje sport, det same for leiarane.Dei ubetalte kan kalla seg for sport.

Mette sa...

Spørs om damene og eks-damene deres forteller om det du påstår er "manglende bivirkninger".

For damene forteller om agressivitet, vold og impotens. Men de gutta du prater om er kanskje hverken stolte av at de banker jentene sine for ingenting eller at de ikke klarer å holde på ereksjonen?

Anonym sa...

Sannhetskommisjon? tja... men en sannhetskommisjon vil vel neppe få dagens ungdom til å slutte å bruke dopingmidler? Skal man hanskes med dopingspøkelset, må man iverksette bedre kontroll. Det mest fornuftige vil da være å innføre regelmessig kontroll med løgndetektor.