søndag 23. februar 2014

Pyeongchangs OL

Vellykket OL. Sotsji-OL er slutt og jeg er sikker på at Vladimir Putin og mange russere er svært fornøyd med lekene: beste nasjon, ingen tatt i doping og ingen terroraksjoner. Mye av kritikken i forkant er glemt, særlig for dem som reiser hjem og har begynt å tenke på lekene i Pyeongchang. Hva er det Pyeongchang kan tilby? Det kan blant annet søkerboken (the Bid Book) fortelle noe om.

Kravene til OL. Det har vært mye diskusjon om IOCs 7000 hemmelige sider med søknadskriterier for vinterlekene i 2022. Mye av den informasjonen som er etterlyst er å finne i koreanernes søkerbok. Der står det om all lovgivningen som koreanske myndigheter har vedtatt for å få lov til å arrangere lekene (Special Act), alle skattefritakene (momsfritak, tollfritak og skattefritak) som IOC og OL-arrangementet nyter godt av og privilegiene (hotellstandard og transportfasilitetene til IOC (eller Den olympiske familie, som de noen ganger kaller seg selv) og alle garantier OL-arrangøren har gitt om reklamesoner i OL-byen, på flyplasser og alt annet som har noe med OL å gjøre (Guarantee file). Nye spesifikasjoner er sikkert lagt til og nye kommer sikkert i forbindelse med reformene som er diskutert i IOC (reform 2020).

Mens vi venter på IOC. Pyeongchang er også et annet sted enn Oslo og lover og regler for arrangementet blir sikkert forskjellig mellom Pyeongchang og byen som skal arrangere lekene i 2022. Inntil IOC tillater nordmenn å få innsyn i de tekniske spesifikasjonene til OL i 2022 kan man jo kose seg med det koreanerne har gått med på. Hvis man gidder.


Den åpne bok. Her er Pyeongchangs Bid Book.

Ingen kommentarer: