søndag 3. juli 2011

Kampen om vinter-OL


Evig toer? For at tv-selskapene som har kjøpt rettigheter til framtidige vinter-OL skal få fylt tv-flatene sine må noen først få OL. Onsdag 6. juli avgjør IOC hvem som skal arrangere vinter-OL i 2018. Kampen står mellom Pyeongchang (Sør-Korea), München (Tyskland) og Annecy (Frankrike). Pyeongchang stiller opp for tredje gang og mange holder koreanerne for knappe favoritter. Men det er sjelden favoritter går av med seieren!

Kandidatene. De tre kandidatene har gått gjennom mange runder med evalueringer og den siste rapporten ble lagt fram av IOCs evalueringskomité i Lausanne 18. og 19. mai. Rapporten er tydelig på at alle kandidatene er gode kandidater, men at det er forskjell på dem. Det er ikke bare de tekniske kvalitetene som utgjør forskjellen. Støtten blant befolkningen i områdene OL er forskjellig. Den er dramatisk mye høyere i Pyeongchang og Sør-Korea sammenlignet med de to andre kandidatbyene og landene – to til tre ganger så høy. I tillegg har kandidatene slitt med forskjellige problemer i oppkjøringsfasen. München har hatt vanskeligheter med å tilegne seg landområder til OL og det har vært store protester i Garmisch-Partenkirchen mot å avholde alpinøvelsene der; Annecy har hatt mye internt bråk og skiftet ut ledelsen. Begge de europeiske kandidatene får kritikk i evalueringsrapporten for at arenaene ligger for langt fra hverandre. Mange hevder at IOC er lei av lange transportstrekninger slik tilfellet var i Torino og Vancouver. Det taler til Pyeongchangs fordel, som får mye skryt for at det er kort avstand mellom arenaene. Pyeongchang sliter imidlertid med interessen for vintersport i Korea og med sitt forhold til Nord-Korea. På den annen side kan et OL i Asia få fart på skiinteressen og lekene kan brukes som et redskap for forsoning mellom de to koreane.

Toern er best! IOCs evalueringskomité rangerer ikke de tre kandidatene. Det gjør derimot nettstedet GamesBids.com. De har laget en olympisk BidIndex som tar hensyn til 100 forhold. Indeksen sammenligner 2018-kandiatene med byene som har fått tildelt OL tidligere. På denne indeksen er Annecy en håpløs treer, mens Pyeongchang er en hårsbredd foran München. Det er to viktige historiske kjennetegn ved tildelingen av lekene. De som går av med seieren har høye verdier på BidIndex samtidig som de hadde sin høyeste skår den uka lekene ble tildelt. Men kanskje det mest interessante er at tre av de fire siste gangene har søkerbyen som har ligget på andreplass på indeksen gått av med seieren – Salzburg var foran Vancouver for OL i 2010, Paris var foran London for OL i 2012 og Pyeongchang var foran Sotsji for OL i 2014. Unntaket er Rio som ledet hele veien.

Dalende kurve. Pyeongchang har den siste tiden hatt dalende kurve, mens München har hatt en sterk stigning på indeksen. Det kan tolkes på to måter. Rio hadde også en nedgang på indeksen den siste tiden, men dro allikevel i land seieren. Rio hadde ledet hele tiden og var også en soleklar. Noen leser den samme utviklingen for Pyeongchang. Motsatt kan korrupsjonsskandaler i Gangwon-provinsen og i sørkoreansk fotball ha spilt negativt inn og den kan være svært skadelig for koreanerne på oppløpssiden.

Stemmekveg. Det er ikke bare tekniske forhold hos kandidatene, men også interne forhold i IOC som kan avgjøre hvem som drar i land seieren. Under avstemmingen kan ikke delegater som er fra søkerland stemme så lenge hjemlandets kandidat er med i vurderingen. Det er i dag 110 stemmeberettigete IOC-representanter. 7 av disse kommer fra de tre landene (2 fra Tyskland, 2 fra Sør-Korea og 3 fra Frankrike (inkludert prins Albert av Monaco)). Skulle Annecy ryke ut først blir det et spenningsmoment om Annecy-stemmene går til i neste valgomgang og hvem de franske delegatene stemmer på. I tillegg til de syv som ikke kan være med i første avstemmingsrunde uteblir også den tidligere FIFA-presidenten – og IOC-medlemmet – Joao Havelange fordi han er under etterforskning for korrupsjon. Dermed er det 102 stemmeberettigede ved første avstemmingsrunde. En av de ivrigste ved slike avstemminger nygifte fyrst Albert av Monaco. Det ryktes at han etter en tredagers bryllupsfest er på vei til Sør-Afrika på bryllupsreise. Om det er for å reise til hjemlandet til sin nyblivne kone eller om det er for å avgjøre hvem som skal få OL i 2018 vites ikke. Skulle han i bryllupsrus hoppe over IOC-sesjonen blir det bare 109 stemmeberettigete i Durban på onsdag.

Europa mot Asia. Nicolas Sarkozy kommer ikke til Durban for å promotere Annecy. Forbundskansler Angela Merkel har meldt sin ankomst for å gi sine støtteerklæringer til München og den sørkoreanske presidenten Lee Myung-bak skal gjøre det samme for Pyeongchang. Dette er en kamp mellom Europa og Asia og skulle Asia gå av med seieren vil det gi Europa sterke kort på hånda neste gang vinter-OL skal deles ut. Det har sikkert vinter-OL-entusiaster i Norge for lengst lagt merke til…

2 kommentarer:

Anonym sa...

The winner is Pyeong-Chang :) Jeg gleder meg.

Anonym sa...

Pyeong-Chang.com