fredag 15. juni 2012

Reklame til besvær?

Unibet og Canal 9. Samme uke som Kulturministeren la fram en ny idrettsmelding der hun lovte idretten mer penger gjennom en endring av tippenøkkelen (en økning stipulert til ca 600 millioner kroner) sitter landslagssjef Egil Drillo Olsen og toppfotballsjef Nils Johan Semb i Canal 9s EM-studio og analyserer EM-kamper. Sendingene blir pepret med reklame for det utenlandske spillselskapet Unibet – frontet av tidligere landslagspiller Ronny Johnsen. Er Fotballforbundets representasjon i disse sendingene med på å undergrave den økte tilliten idretten har fått av norske myndigheter gjennom den nye tippenøkkelen? Og er dette starten på slutten for Fotballforbundets samarbeid med Norsk Tipping?

Omstridt medieavtale. Det vakte stort oppstuss for nøyaktig ett år siden da det ble kjent at Canal+ hadde kjøpt rettighetene til 6 av 8 tippeligakamper, fra 2013. De var to ting ved denne avtalen som skapte debatt: den ble solgt til Canal+ uten budrunde og rettighetene ble solgt til en kanal som reklamerte for konkurrenter til Norsk Tipping. Det siste fikk Norsk Tipping til å reagere og de vurderer nå om de fortsatt vil betale for Tippeligaen. Canal+ i Norge forsikret for ett år siden at det ikke skulle vises sponsorplakater eller reklame for andre enn partnerne til Fotballforbundet. Canal 9 er Canal+s reklamefinansierte gratiskanal og er blant annet opprettet med tanke på norsk fotball i 2013. Og her viser de reklame som strider med norsk spillpolitikk (enerettsmodellen) – en politikk som tar sikte på å styrke norsk idrett. Også norsk fotball.
Mest mulig penger. Medieavtalene Fotballforbundet inngår er langt mer innbringende for norsk toppfotball enn inntektene de får gjennom en endret tippenøkkel. På den måten blir ikke internasjonale spillselskaper noen trussel for denne delen av norsk idrett. Snarere tvert i mot – økte reklamerettigheter på kanalene som sender norsk fotball vil sannsynligvis gi enda mer penger i kassa til Fotballforbundet. Spørsmålet er om fotballen er i ferd med å koble seg fra resten av norsk idrett og samtidig bidrar til å undergrave inntektsgrunnlaget for dem de forlater.
Brudd? Drillo leverte i sin tid eksperttips til spillselskapet Expekt. Det var ikke uproblematisk da han skulle re-ansettes som landslagstrener. Nå sitter han og Semb i tv-studio som finansieres av et internasjonalt spillselskap. Er Semb og Drillos opptreden på Canal 9 et signal om at Fotballforbundet vender Norsk Tipping ryggen eller er dette noe fotballen, Norsk Tipping og resten av norsk idrett kan leve med? Og hva mener Kulturministeren?

6 kommentarer:

Håkon sa...

Dette er absolutt et interessant tema - og om bloggeren tillater kan det kanskje kobles sammen med en annen debatt, nemlig Kjetil Siems brev til Serieforeningen for Kvinnefotball (omtalt i Dagbladet 14.06.). Den samme holdningen gjennomsyrer brevet; pengene kommer inn fra toppfotballen for menn, og derfor fortjener toppfotballen pengene selv.

Det er vel noe fornuftig i det argumentet, og jeg sliter selv med å komme opp med et argument mot - annet enn at jeg personlig liker et mangfold av idretter, og det burde være muligheter for å utvikle seg som toppidrettsutøver selv om man ikke er så heldig å blitt født som mann med ballfølelse...

Anonym sa...

Er det praktisk mulig å frigjøre seg fra spillemidlene? Mao. ikke mer spillemidler til kunstgressbaner?

Daniel H. Strand sa...

Kan jo bli fryktelig tungt for breddelagene det Anonym. Skulle toppfotballen frigi seg fra NIF og [dagens] NFF måtte de nok ha skilt lag og opprettet en egen toppdivisjon slik som i England og Tyskland. Da hadde de kunnet stikke alle merkantile inntekter og TV-inntekter i egen lomme.

svein melby sa...

Ytterst interessant og viktig problemstilling. Spørsmålet er om Olsen/Semb kan opptre som ekspertertkommentatorer i sammenheng med EM på Canal 9 med basis i sine personlige kunnskaper, men da være frikoplet fra sine formelle funksjoner i Fotballforbundet. Jeg har ikke noe svar, men neppe lett å få til en slik frakopling som vel må være nødvendig for ikke å skape de problemer du godt beskriver.

Anonym sa...

Er ikke dette den samme kortsigtigheten som norsk fotball har vist hele tiden i forbindelse med salget av fotballavtalene. Mest mulig penger i lomma i dag, så får det gå som det vil i morgen.
Hvis man kjenner historien bak opprettelsen av Norsk Tipping kan ikke fotballen opptre så egoistisk som de nå gjør. Men det er mulig at de lever i den historieløse villfarelsen at NT er til for dem alene.

Anonym sa...

Kulturdepartementet/regjeringen under det sittende regimet (og trolig et høyreregime) ville vel neppe sånn helt uten videre godtatt at toppfotballen (for menn) brøt ut og startet på egen hånd slik at bredden ikke ble skadelidende. I norsk idrett er topp og bredde såpass sammenvevd at den type situasjon blir rimelig kunstig. Egentlig ser nok det offentlige Norge hele idretten som en enhet. For resten av idretten er det derimot flaks at fotballen har relativt spesialiserte anlegg som ikke i så stor grad brukes av andre. Da vil det i en ekstrem situasjon også være enklere å sanksjonere mot fotballen.