søndag 23. september 2012

Kulturministerens million dollar baby


Proffboksing. Problemet med proffboksing er ikke at det er ulovlig i Norge, men at det er en skitten business. Og at den får fram dobbeltmoralisten i oss.Ministerens portefølje. Mange har harselert over at vår nye kulturminister Hadia Tajik gratulerte Cecilia Brækhus med bokseseieren over franske Anne Sophie Mathis på twitter. Vet hun ikke at proffboksing er ulovlig i Norge og at Arbeiderpartiet har stemt mot å legalisere proffboksing? Vanskelig å si om Tajik begikk en nybegynnerfeil eller om hun er dobbelmoralsk. Det eventuelt problematiske for Tajik i denne saken er ikke at proffboksing er ulovlig i Norge (og at Tajik eventuelt er for noe resten av partiet hennes er i mot), men at proffboksing totalt ignorerer dopingregler, at boksere bygges opp til storkamper uten en offisiell og godkjent rangering av utøvere, at den medisinske oppfølgingen av utøvere er tilfeldig og at dommere blir betalt for å påvirke resultatet. For en minister som har ansvar for norsk dopingpolitikk og kampen mot kampfiksing er ikke dette uproblematisk, selv om gratulasjonene bare kommer på Twitter.


Dobbeltmoral. Mange av aviskommentarene, facebook-kommentarene og twitter-meldingene før under og etter kampen viser at det bor en dobbelmoralist i oss alle. Folk som tidligere i år har fordømt sykkelsporten på grunn av dopingutmattelse, kritisert Fotballforbundet for ikke å følge spillereglene i et utall saker og som hevder at kampfiksing er den største trusselen mot idretten, roper om at proffboksing må bli tillatt. Hovedargumentet er at Brækhus er en flott representant for boksesporten og at det er morsomt å se på. Toppidrett er det også. Det holder ikke. Enten så er du mot juks og fanteri eller så er du for – uansett idrett. Noen har til og med hevdet at Brækhus viser vei i kvinnekampen, men blir kvinnekampen bedre av at man inngår i det samme skitne spillet som menn?


Million dollar baby. For noen uker siden så jeg (endelig) Clint Eastwoods Million dollar baby. Det var en god film om en trist bokseskjebne. Boksejentas skjebne lå hos dommeren. Han fulgte ikke med eller var betalt for ikke å følge med. Går du inn på Youtube og ser Anne Sophie Mathis første kamp mot den amerikanske verdenseneren Holly Holm, der Mathis nesten dreper den amerikanske bokseren under påsyn av dommeren, ser du at million dollar babies kan skapes overalt der du finner korrupte dommere. Jeg har snakket med mange bokseeksperter om denne kampen og det er liten tvil om at dommeren er betalt for å holde liv i kampen lengst mulig. Det absurde er at det sannsynligvis er Holms mannskap som har betalt dommeren for ikke å avbryte kampen. Dette ser du best i sjette runde, da Holms nesten ligner hovedpersonen i Clint Eastwoods film. Dommeren må til slutt avbryte kampen i 7. runde. Kanskje det var det han var betalt for? I re-matchen vant Holms lett mot Mathis. Det var sikkert også planlagt.


Underholdning. Jeg er veldig fascinert av proffboksing. Jeg sto opp midt på natta for å se Steffen Tangstad få bank av Michael Spinks (1986), jeg var i Paris på tittelkampen til Thomas Hansvoll mot Bruno Girard (2002), jeg rangerer Norman Mailers The Fight som en av tidenes beste sportsbøker og Rumble in the jungle som en av tidenes mest spesielle idrettsbegivenheter. Jeg følger også – med skepsis – Mike Tyson på twitter (han har blitt altfor myk etter min smak). Men ser jeg på det som idrett? Nei, jeg ser på det som underholdning – farlig underholdning.


Uærlig. Selv om jeg er fascinert av proffboksing greier jeg ikke å si at dette er bra og at dette er noe vi må ha mer av fordi JEG syns det er underholdende. Boksing er per definisjon farlig og for at jeg skal akseptere proffboksing som en hvilken som helst annen idrett (som for eksempel amatørboksing), må muligheten for at boksere bygger sin karriere på å bli foret med punch drunks forsvinne og promotorer som har total kontroll over kampsted og kampledelse må fjernes. Kanskje det blir mindre underholdende av å gjøre det på den måten, men det blir mer rettferdig. Det er dette debatten i Norge bør dreie seg om når vi diskuterer om Norge skal legalisere proffboksing eller ikke, ikke om Brækhus er godt trent og har et vinnende vesen.


Nye twittergratulasjoner? Det blir spennende å se om Brækhus får tittelkamp mot Holly Holm i USA. Skulle Holm vinne knepent er jeg sikker på at den norske twitterstrømmen dreier seg om kampfiksing. Hva tvitrer vår nye kulturminister, da?

1 kommentar:

Kyrre Merg sa...

For et fantastisk flott innlegg! Jeg simpelthen bare elsker det når dyktige mennesker som deg viser sin innsikt, og serverer en argumentasjon spekket med troverdig fakta og enorm førstehåndskunnskap!

Nå er nok ikke jeg på ditt kunnskapsnivå når det gjelder proffboksing, da jeg ikke var tilstede i Frankrike i 2002, og Tangstad vs Spinks ble kun fordøyd som omtale i Arbeiderbladet dagen derpå av en dengang meget ung boksefan.

Jeg ser kun et par hundre av de cirka 22.000 profesjonelle kampene som bokses rundt om i verden hvert år, men kan ikke si å ha sett noe som har vært i nærheten av så grusom feildømming som Mathis vs Holm - kamp 1.

Eller jo, men da skal man langt tilbake til 70 - og kanskje også 60-tallet, der tittelkamper gikk over 15 runder og kamper gikk omtrent til noen døde.

Jeg har sett grusom feildømming i andre idretter også, til og med i de Olympiske Leker! Ingen tvil om at både fotball og taekwondo bør forbys umiddelbart. Men for all del; la oss holde oss til proffboksing, som i følge din tunge argumentasjon virkelig er en grusom greie..

I England har man virkelig ikke forstått det. Kamper stoppes før noen har falt i canvasen, og dersom noen skulle bli slått ned er et legeteam på ikke mindre enn åtte personer umiddelbart på plass for å ta vare på bokseren som falt. Tilsvarende tendenser til å ta vare på utøverne ser vi også i stadig økende grad i Tyskland. Senest forrige helg ble to av åtte kamper på ett og samme stevne stanset - til tross for at begge utøverne fortsatt sto på beina (en av de var relativt ute av stand til å forsvare seg, og dommeren unngikk med det at han ble slått bevisstløs. Selvfølgelig en idiotisk handling av dommeren! Han må ha glemt at han var korrupt, som alle andre dommere er i følge deg..)

Heldigvis henger USA langt etter her, og kynismen og griskheten står fortsatt i høysetet! Vi setter vår lit til våre amerikanske venner, slik at de kan opprettholde din steinalder-oppfatning av boksing.

Og de fysiske krav i boksing? Nei, for all del! Glem at den amerikanske tv-kanalen ESPN for kun tre år siden rangerte boksing som den idretten som stiller høyest krav til en gjennomført høy fysisk form.

Jeg forstår jo av ditt innlegg at du helt sikkert har gått et lass med bokserunder, slik at du har fått kjenne på kroppen hvor tunge de tre minuttene er - hvor du samtidig skal holde en ekstrem høy konsentrasjon, og forsvare deg samtidig som du angriper. Liten tvil om at dette er noe kun idioter klarer..mens store atleter velger andre rene og flotte idretter som proffsykling og langrenn..

(Forresten; på tide å forby proffsykling snart? Makan til orgie i EPO og annet drit skal du lete lenge etter!)

Stå på videre, du fantastiske person! Dette har du virkelig greie på!

Mvh
Kyrre