mandag 18. juni 2007
Hollywood, Darfur og Beijing-OL 2008
OL i Beijing neste år blir spekket av politikk. Kinesiske myndigheter har lagt mye politisk prestisje i lekene, og det gjør også mange menneskerettighetsaktivister og ikke-statlige organisasjoner. Skal du for eksempel dra på tur til Falun og gjør et Google-søk på den kjente svenske skimetropolen vil du bli godt oppdatert på kinesisk undertrykkelse av meditasjonsbevegelsen Falun Gong.
Mye prestisje står på spill for kinesiske myndigheter i tilknytning til OL, og for å dokumentere og profilere lekene har den kinesiske OL-komiteen engasjert Steven Spielberg som rådgiver for det kunstneriske programmet under lekene. Dette har fått folk i filmbransjen i USA til å engasjere seg i OL. Tidligere i år startet for eksempel Mia Farrow, Woody Allens eks-kone og goodwill-ambassadør for FNs barnefond, kampanjen ”Genocide Olympics” for å presse kinesiske myndigheter til å gjøre noe med situasjonen i Darfur. I en artikkel i The Wall Street Journal i mars i år advarte hun (sammen med Ronan Farrow) Steven Spielberg mot å opptre som Kinas Leni Riefenstahl og mot å hjelpe kinesiske myndigheter med propagandavirksomheten i forbindelse med lekene.
De siste to årene har Kina støttet sudanesiske myndigheter og stemt i mot FN-sanksjoner mot Sudan i FN. Mellom 200000 og 400000 mennesker har blitt drept i Darfur og 2,5 millioner mennesker har blitt fordrevet fra sine hjem. En av grunnene til at Kina ikke har ønsket sanksjoner og FN-styrker i Darfur er at Kina har militære interesser der og leverer mye våpen til konfliktområdet.
Men bare dager etter at Mia Farrow kritiserte Steven Spielbergs engasjement i Kina skrev Spielberg et brev til den kinesiske presidenten Hu Jintao der han fordømte situasjonen i Darfur og ba kinesiske myndigheter om å bruke sin innflytelse for å få slutt på de menneskelige lidelsene. Det førte til at Kina bare noen dager etter sendte en seniordiplomat til Darfur for å presse sudanesiske myndigheter til å godta en FN-styrke i området.
I juni i år godtok Sudans regjering utplassering av en internasjonal fredsstyrke. Styrken skal bestå av mellom 17000 og 19000 soldater fra både FN og Den afrikanske union (AU). I tillegg skal det også utplasseres 3700 politimenn.
Engasjementet til filmstjernene ser ut til å ha hatt innflytelse på kinesiske myndigheter, og det ser ut som kampanjen traff Kina på et ømt punkt. Dette kan gi andre interessegrupper blod på tann og sørge for at Beijing-OL blir en vel så viktig politisk kamparena som en arena for sportslige aktiviteter.
Etiketter:
Beijing-OL,
Darfur,
Hollywood,
Internasjonal politikk,
Kina,
Menneskerettigheter,
OL,
Sudan
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar