torsdag 17. desember 2009

Skeiv moro?


Homsehumor. Samme dag som Idrettsforbundet oppsummerer prosjektet ”Med idretten mot homohets” slapper støtteapparatet til det norske kvinnehåndballandslaget av med en tullehåndballkamp i Nanjing der blant annet fysioterapeut Jan Henning Løken gir seg ut for å være en mannlig håndballskrulle. I billedteksten til en av Dagbladets bilder på nett står det ” Tatt Bakfra: Thorir Hergeirsson kommer opp i ryggen på Jan Henning Løken”. Gode eller dårlige holdninger? God eller dårlig timing?

Førstemann ut av skapet. Med noen få unntak glimret det norske pressekorpset med sitt fravær på seminaret. De gikk glipp av seminarets hovedattraksjon, briten John Amaechi. I Norge er Amaechi lite kjent, men de som følger med i basketball vet at han er tidenes beste britiske basketballspiller, at han har vært stor stjerne i NBA (Cleveland Cavaliers, Orlando Magic og Utah Jazz) og at han driver et basketballsenter for barn i Stockport. Grunnen til at han var invitert til seminaret var at han også er den første NBA-spilleren som noen gang har stått frem som homofil! Han jobber nå med å bryte ned stereotypier om homofile og kjemper for homofiles rettigheter.

Gjelder mange. Et av hans hovedbudskap er at kampen for homofiles rettigheter og selvfølelse ikke bare dreier seg om de homofile, men også om alle dem som blir anklaget eller kalt homofile fordi de blant annet gjør ting som oppfattes som feminint eller jentete. Fjerner vi homofobien, får flere enn dem som er homofile det bedre!

Tre kriterier. Amaechi satt opp tre kriterier for hvordan man skal få bukt med dette og annen homofobi. For det første må vi klart uttrykke at vi ikke ønsker diskriminering av homofile (og andre grupper). For det andre må vi ha nulltoleranse når diskriminering skjer, vi må leve opp til egne standarder. Forskjellsbehandler du på bakgrunn av seksuell legning (etnisk bakgrunn eller religiøs tilknytning) må du enten skjerpe deg eller forsvinne. For det tredje må vi endre språkbruken. Det bør ikke være tillatt å kalle noen for homo bare fordi man er rar på håret eller gråter når man blir taklet i en håndballkamp.

Jenter likere enn gutter. Han gjorde også et poeng av at det er lettere for jenter å være, og å stå fram som homofil i idretten enn det er for gutter. Enten fordi mange menn liker å se for seg to jenter ha sex eller fordi menn liker å tro at lesbiske jenter har sex for dem, eller fordi jenter simpelthen er oppdratt på en annen måte, er mer tolerante overfor dem som er lesbiske.

Skokrem og afrohår. Støtteapparatet til kvinnehåndballandslaget har mer erfaring med homofile utøvere sammenlignet med sine kollegaer på herrelandslaget. Til tross for det bekrefter stuntet til støtteapparatet til kvinnehåndballandslaget at Amaechis påstander om at vi bare er noen millimeter på vei bort fra homofobien når det bare er å te seg som en karikatur på en homo for å få folk til å le. Hva om han hadde smurt seg inn med svart skokrem og tatt på seg afroparykk? Rasisme?

Dagbladets streker. Underteksten til Dagbladet understreker problemet ytterligere. Skal man tulle om homofili tyr man til sex-metaforen – alle homser tar jo hverandre bakfra? Like mye som alle fargede i USA har på seg gullkjeder og skyter hverandre med pistol.

På skeiva. På seminaret ble Håndballforbundet kåret til best i klassen i arbeidet mot homohets i idretten. Selv for de beste kan det gå litt på skeiva.

5 kommentarer:

Anonym sa...

det var jo bare en spøk!
og det hadde en sammenheng (siden den posisjonen han spilte på banen heter noe med skeiv)
Jeg er homofil og holdt på å le meg i hjel av dette.
Tror det går lettere å bekjempe homofobi når man lærer seg forskjell på fobi og humor;)

Sillyass sa...

Takk for kommentar. Enig i at man må skille mellom fobi og humor. Selv om mye humor kan være onskapsfull og basere seg på fobi. Det jeg prøvde på i denne kommentaren var å koble seminaret opp mot det som skjedde i Kina. Hva tror du kinesre syns om homofile. Hva tror du de lo av da det ble tullet på banen? En ting som jeg ikke kommenterte i artikkelen, men som kanskje var mer alvorlig var at de tullet med en sumobryter. Jeg er sikker på at kineserne lo av ham, de hater nemlig japanere og elsker at japanere dummer seg ut. God jul!

Anonym sa...

Dersom de tør å spøke så grundig med det at de tar litt i hverandre, slår det meg som at de ikke har et problem med homofili :-) Og da ville iallefall jeg ha følt meg trygg på at jeg ble godtatt på laget. Noe helt annet hvis de kom med grove vitser og lo hysterisk...

Anonym sa...

Homser og Lesber kan have egen festivaler, men hvis jeg vil arangere en "hetrofestival" ville jeg bli fordømt. Homser og Lesber er faktisk ikke den "svage part" mere, det på tide I også må lære at det er lov at gøre til grin af jer.

Mvh,
"stolt hetrofil"

Anonym sa...

Hvis man ikke kan spøke å le litt kan det bli ganske trist i lengden.
Tror også dette er med på å løsne båndet litt spesielt overfor de som har helt fobi.

Det å sammenligne dette med Sumo drakten er direkte teit ( ingen lager verre TV programer enn japanere hvor de spøker med alt og alle )
Det dras da bånd til rasisme. Noe jeg er helt sikker på ikke var meningen, like lite som jeg tror de tenkte på at det ikke var å rakke ned på homofile

Men vet ikke helt hvor du vil om du var i mot dette kun for å ha noe å skrive heller for at du syntes dette var viktig.

MVH
Enda Hetro
PS har jobbet med utrolig mange Skeive, som har vært mer straighte enn "Uskeive"
Og tro det heller ei de har også humor.