fredag 22. januar 2010

Afrikamesterskapet er noe for seg selv


Svak mediedekning av Afrikamesterskapet. Årets Afrikamesterskap i fotball er nå inne i finalespillet. Selv om flere norske aviser har fulgt bedre med på mesterskapet enn tidligere er hovedfokuset til norske og vestlige journalister – med noen få hederlige unntak på afrikanske spillere som spiller engelsk Premier League. Dette er for dårlig både fordi leserne ikke får et ordentlig innblikk i Afrikamesterskapet og dens historie og fordi det er dårlig forberedelse til fotball-VM i Sør-Afrika denne sommeren. Her er noen fakta om Afrikamesterskapet som er svært interessante:

Angolas år? I år er det stor sannsynlighet for at Angola gjør et godt mesterskap og blir blant de fire beste. Hjemmefordelen er ekstrem i Afrikamesterskapet. Av 26 mesterskap har elleve vertsnasjoner vunnet og i bare tre mesterskap har vertsnasjonen ikke blitt blant de fire beste (1984, 1992 og 1994). Dette var ingen stor bragd i 1957 da mesterskapet fant sted første gang – da var bare fire land med og Sør-Afrika ble kastet ut av mesterskapet på grunn av sin apartheidpolitikk. Men i dag er dette et påfallende trekk.

Ikke VM-suksess. Suksess i Afrikamesterskapet er ingen oppskrift på suksess i fotball-VM. Afrikanske lag har aldri gjort det bra i fotball-VM – beste plassering for et (to) afrikanske lag er en 7. plass (Kamerun i 1990 og Senegal i 2002). Og Egypt som har vunnet Afrikamesterskapet 6 ganger – og er regjerende mestere – har bare vært med i VM to ganger (1934 og 1990). Der kan de skilte med beskjedne 13. og 20. plasser.

Hvor er Østafrika? Østafrikanske lag har aldri gjort det bra i verken Afrikamesterskapet eller i fotball-VM. Sammenlignet med vestafrikanske lag er de rett og slett elendige! Det øst- og sentralafrikanske fotballforbundet (Cecafa) har elleve medlemmer: Kenya, Uganda, Sudan, Etiopia, Eritrea, Djiboti, Somalia, Rwanda, Burundi og Zanzibar. Ingen av lagene har noen gang kvalifsiert seg til fotball-VM. Sudan er det eneste laget som har vunnet Afrikamesterskapet. Det er 40 år siden, og Sudan var det eneste laget som deltok i forrige Afrikamesterskapet. Da tapte de alle kampene. I årets mesterskap i Angola er det ingen østafrikanske lag med!

Nasjoner? Den engelske betegnelsen på Afrikamesterskapet er Africa Cup of Nations. Dette navnet er like paradoksalt som Forente Nasjoner (FN), siden dette er et mesterskapet som ikke inneholder den klassiske nasjonalismen vi er vant med i for eksempel fotball-EM. FN er en samling av stater, det samme er Afrikamesterskapet. Den folkelige oppslutningen om Afrikamesterskapet er lav. Regner vi oppslutningen som et tegn på nasjonalisme er Afrikamesterskapet mer et mesterskap mellom stater enn et mesterskap mellom nasjoner, og et mesterskap for tv-tittere i andre deler av verden og ikke et mesterskap for befolkningen i deltagernasjonene.

Suksess for Sør-Afrika? Sør-Afrika har ikke de store merittene i Afrikamesterskapet. Kanskje det betyr at de gjør det bra i sitt eget fotball-VM?

1 kommentar:

Lars Erik sa...

Lærte litt her. Hva med supportertur til neste afrikamesterskap ?