fredag 28. august 2009

Birkebeinerrittet og fair playFair play i Aftenposten. Aftenposten hadde torsdag 27. august en god artikkel om fair play i idretten og tok utgangspunkt i Birkebeinerrittet. I artikkelen kommenterte rektor ved Idrettshøgskolen Sigmund Loland og representanter fra Birkebeinerrittet utøveres etikk og moral. Det ble blant annet satt fokus sykkelrytteres tilbøyelighet, eller manglende tilbøyelighet, til å hjelpe konkurrenter i trøbbel. Den muligens største fair play-utfordringen ble imidlertid ikke drøftet i artikkelen – doping.

Nye konkurranseformer. Birkebeinerrittet representerer en voksende konkurranseform i Norge ved at arrangementet har deltakere både innenfor og utenfor idrettsorganisasjonen og er ”eid” av et aksjeselskap. I rittet deltar det utøvere som ikke er tilknyttet verken idrettslag eller bedriftsidrettslag, men kjører for seg selv, for sponsorer eller for egne bedrifter. Det betyr at disse deltakerne ikke trenger å innordne seg Idrettsforbundets dopingbestemmelser – som innebærer mulige dopingtester. Det innebærer en klar forskjellsbehandling og er ikke fair play. De som konkurrerer for idrettelag med tilknytning til Idrettsforbundet kan bli dopingtestet, men ikke de som ikke er medlem i en av Idrettsforbundets klubber. Det er dobbelt problematisk – Birkebeinerrittet og tilsvarende arrangementer kan bli passive i kampen mot doping og det kan føre til at ikke-organiserte dopere slår reine idrettslagsryttere uten at doperne blir tatt.

Løsningen. Hva skal man gjøre med dette? En løsning er at arrangementer som ikke er innordnet Idrettsforbundets regler tar samfunnsansvar og innordner seg Idrettsforbundets dopingregler. Det kan for eksempel skje ved at alle utøvere må skrive under på at de kan testes, for å få lov til å delta. En annen er å stimulere utøvere til å melde seg inn i idrettslag. Det vil både bidra større aktivitet i idrettslag, sosialt engasjement og til at flere får et sterkere forhold til antidopingarbeidet.

Måtte den ærligste rytteren vinne på lørdag!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Med all respekt Andreas; her tror jeg du bommer litt. Dette mener jeg bestemt ikke er noe stort problem. "Uorganiserte" ryttere, løpere og skigåere tror jeg du glatt kan friskmelde fra slike antydninger. Innen enkelte andre idretter derimot. Særlig gjelder dette de som bygger kropp - uorgansisert.....

Anonym sa...

Med all respekt, Anonym. Her tro jeg du tar feil. Vi har lenge sett hvordan mosjonsutøvere har vært villig til å gjøre hva som helst for å få et godt resultat, eller et merke. Eksemplet ditt fra kroppsbygging er bekreftelsen. Høydetrening, private høyderom osv er andre eksempler. Ut fra rykter jeg har hært vil jeg advare mot å være naiv på dette området.

Anonym sa...

Rimelig godtroende å tro at andre ikke vil ta snarveier til god form enn proffene. Vanlige folk har om ikke annet mye mer å hente av disse stoffene

Anonym sa...

Man vet jo foreksempel at strongman gutta er bola til helvete og tilbake og går på kokain. Ihvertfall de som deltar herifra (møre og romsdal)

Sendes jo på tv og slikt det og.

Anonym sa...

Umulig å handheve dessverre. Sidan alt fra kaffe, te og en helt vanlig Norsk frokost slår ut på doping.

Anonym sa...

Nå tror jeg kanskje doping jægerene har nok med de sofistikerte topp-idrets utøverene og hva de dytter i kroppen. Men det har vel florert med doping i amatør-sport like lenge som på alle andre nivåer og grener.
Jeg mener at stikkprøver bør gjøres og jeg tror doping-jægerene klarer å se forskjell på frokosten din og kjendt dop.

Hyggelig er det å se at så mange folk i midtlivskrisa ønsker å lage trafikk kaos, vise fram sin fete bil, betale penger, kjøpe den dyreste sykklen, det dyreste tøyet og den dyreste puls klokka - for å vise seg frem. Vi er patetiske!

Et pluss er selvsagt at man benytter hjelm. Det gjør det litt lettere å oppdra en 4-åring på veg mot sin første sykkeltur.

Gratulerer til alle som kom seg i mål - og bedre lykke neste år for de som falt av på vegen!

Anonym sa...

Jeg tror flertallet av morsjonister er rene. De trener fordi de syns det er moro. Når man deltar i morsjonsrenn vinner en jo ikke annet enn en liten "blikkdings" og litt ære. Om noen vil dope seg for å få dette så versogod.

Jeg antar dog at de som stiller i elite (og får pengepremier) blir testet.

Mange morsjonister har heller ikke noe ønske om å bli med i et idrettslag. Man ønsker bare å trene og komme seg ut i frisk luft.

Det mange ikke ønsker er organiserte aktiviteter som skal skje til bestemte klokkeslett, dugnader, loppemarkeder, dyre kontigenter etc. En har nok med å følge opp barna på denslags.

Da er det mye bedre å kunne trene på et helestudio når det passer ift jobb, unger etc.

Så drep ikke morsjonsgleden ved å dra alle over en kam. Mange morsjonister syns gangske enkelt at det er moro å trene og de syns det er moro å trene uorganisert. Selv har jeg også som mål å lære barna mine at det er gøy å sykle, løpe, gå på ski etc.

Jeg har tro på at barn som lærer å gjøre ting uorganisert har større sjangs for å fortsette men en eller annen type morsjon når de blir voksne, nettopp fordi de lærer at morsjon kan være gøy og at en ikke trenger å ha en person som forteller en hva en skal gjøre til bestemte tider.

Anonym sa...

Det er trist at det er så mye fokus på doping.

Heksejakt på alle menn med store muskler som aldri har gjort noe som helst for å skape ubehag mot andre er usmakelig.

Også litt trist når du får en albue i fjeset av en ADN ansatt i taxikø fordi han synes plassen din egentlig var han sin, enda mer ergelig er det når han er på NRK og stempler kroppsbyggere som agressive.

Hva med å se litt på seg selv, passe sine egne saker litt og ikke alltid vifte så voldsomt med jantefingeren fordi noen har valgt en annen livsstil enn det du foretrekker?

Anonym sa...

Birken har blitt så mye prestisje for den enkelte utøver at det å utelukke doping er som å tro på julenissen.

Jonas/ Oslo

Anonym sa...

Så var det på`n igjen..Nytt sykkelritt gikk av stabelen..Et ritt for raske menn og kvinner som skulle ha noe å snakke om da de kom i mål og tilbake til jobben!Jeg tok Birken i helga og det var jaggu hardt! Jeg betviler ikke..sikkert helt jævlig..og etter endt løp tar man av seg de skitne kleskodene og hiver fra seg søppel og dritt og lar andre ta dritt jobben..Det var jo så hardt dette at jeg klarte ikke å bøye meg ned for å plukke opp sykkelshortsen engang.Jeg er helt ødelagt lyder det fra en annen..Satte rekord sier en annen birkerytter.Jeg aner meg at dette er storartet!At jeg noen gang skal sykle birk eller Trondheim-Oslo rittet er utenkelig..Jeg fatter det ikke..Her skal man
altså skryte på seg blodslit og gjørmebad og etterpå forlate område i en slik forfatning at hverken gris eller ku ville ha stått i det..Og da sier man at frivillige har tatt på seg jobben! Jeg hadde gått tilbake til jobben med skam og latt vær å kommentere rekorden eller
opplevelsen! Jeg hadde i hvertfall rydda opp etter meg og bedt om å få en søppel pose!Og siden man skal ta et gjørme ritt som dette så går det an å bruke hue!