onsdag 12. august 2009

Skottlands siste krampetrekning?


Munter gjeng. Sjelden har vi sett flere fotballsupportere med nasjonaldrakter i gatene enn det vi ser i Oslo i forkant av landskampen mellom Norge og Skottland. Skottene går rundt i kilt og bidrar positivt i bybildet. Skottene minner om de danske ”Roligans” på åttitallet med sitt gode humør og sosiale engasjement. I går støttet de Skeid i kampen mot Sarpsborg (uten at det hjalp Skeid!) og de har gitt penger til Benjamin Hermansens minnefond. Spørsmålet er om dette er siste krampetrekning for skottene. Vil Skottlands fotballandslag bli historie.

Fotballinteressert statsminister. Tony Blair var ikke særlig sportsinteressert. Det er derimot Gordon Brown. Før han ble britisk statsminister 27. juni i 2007 la han opp møtevirksomheten sin etter den skotske terminlista i fotball (ikke ulikt Kjell Magne Bondevik) og han har lenge hatt en drøm om å eie favorittfotballklubben Raith Rovers i skotsk 3. divisjon. I utgangspunktet burde dette gi Brown mye goodwill i sportsinteresserte Storbritannia. Lenge har Gordon Brown vært i trøbbel, og fotball kan faktisk sette spikeren i kista.

Nedtur. Tony Blairs popularitet sank dramatisk etter angrepet på Irak 20. mars 2003, men en av sakene som rettet opp litt av Blairs popularitet i Storbritannia var hans innsats i 2005 for å få OL til London i 2012. For dette arbeidet kommer sikkert Blair til å få en fin tribuneplass under åpningsseremonien i 2012. Hvor Storbritannias nye statsminister Gordon Brown får sitte er mer uklart.

Britisk OL-lag. Tony Blair var en engelskmann som bidro til økt selvstyre for Skottland, Wales og Nord-Irland. Gordon Brown er derimot en skotte som har foreslått å stable på beina et britisk fotballag til OL i 2012! Her har Brown fått støtte av blant annet engelskmannen David Beckham. Skulle Storbritannia stille med et eget fotballag under OL i London i 2012 går det altså på tvers av den politiske utviklingen på øyriket. Det lover ikke bra for skotten.

Storbritannia stilte med OL-lag i fotball i perioden 1908 til 1972, og formelt ble laget oppløst da fotballforbundet avskaffet skillet mellom amatører og profesjonelle fotballspillere i 1974. I OL kunne man bare spille med amatørspillere. Etter dette har England, Skottland, Wales og Nord-Irland kun representert seg selv i fotball og det har til tider vært svært ampert i og rundt kamper der to av disse lagene har vært involvert. Lokalderbyer har også blitt avlyst på grunn av frykt for konfrontasjoner mellom de ulike nasjonenes supportere.

Motangrep. Gordon Browns forslag har møtt sterk motstand i Skottland og i det skotske fotballforbundet. I det skotske fotballforbundet frykter man at dette skal bety slutten for det skotske landslaget som har fine resultater å vise til i EM- og VM-sammenheng. Det skotske fotballforbundet får støtte av det skotske nasjonalistpartiet som har vært en bitter rival til Browns skotske arbeiderparti. De skotske nasjonalistene mener at et forent landslag vil være et hinder for skotsk selvstendighet.

FIFA ruler. Det er det internasjonale fotballforbundet FIFA som har tillatt Skottland, Nord-Irland, Wales og England å stille med egne lag i EM- og VM-turneringene. Så langt tyder det ikke på at FIFA vil gå inn for å samle alle lagene på de britiske øyer til ett britisk lag, selv om det har kommet forslag om det for å redusere antall nasjoner i de store turneringene.

Problemer innad i Labour. Problemer i Labour-partiet, økende tilslutning til Torypartiet og Liberaldemokratene, sosiale reformer og en svært fiendtlig presse vil prege Brown mest før han må utlyse nyvalg. Men du skal ikke se bort i fra at spørsmålet om et forent fotballag kan bli banesåret til Brwon. Han risikerer i hvert fall å få hele den skotske befolkningen på nakken. Leder for den skotske supporterklubbem the Tartan Army har for eksempel sagt at selv om et britisk lag består av 11 skotter og motstanderen er Brasil, så vil alle skotter støtte Brasil!

Konvertitter? Greier Norge å kvalifisere seg til OL i London 2012 kan det hende vi møter Storbritannia. Da vil kanskje norske England-supportere endelig støtte Norge i en landskamp mot et lag fra de britiske øyer?!

4 kommentarer:

Clever sa...

"fine resultater å vise til i EM og VM" er vel en relativt smigrende beskrivelse av et landslag som på 10 forsøk aldri har vunnet mer enn én kamp og aldri gått videre fra grunnspillet.

For øvrig et svært interessant tema, dette med det som vel er de eneste landslagene som ikke er rene nasjonalstater. Blir jo omtrent som om Baskerland eller Bayern skulle stilt opp i VM-kval (noe de helt sikkert gjør mer enn gjerne!).

Sillyass sa...

For et lite land som Skottland vil jeg si at det å kvalifisere seg ti ganger kan regnes som fint resultat. Atpåtill har de av mange blitt yndlinger. Hvor mange EM- og VM har Norge?

Kan opplyse om at Norge har landskamp mot Saarland i 1954!

Ellers takk for kommentar!

Clever sa...

OK, da skylder vi på unøyaktig begrepsbruk :)
Norge har som kjent 3 VM og 1 EM-sluttspill med omtrent det samme befolkningsgrunnlaget, så skottene har utvilsomt prestert bra. Men når det kommer til enkeltresultater, vil jeg si at våre 2-1 mot Brasil og 1-0 mot Spania rager over samtlige av Skottlands enkeltresultater.
Yndlinger er vi vel imidlertid aldri blitt noe sted.

Sillyass sa...

Jeg er helt enig! Tapet mot saarland er i hvert fall ikke noe å skryte av!!!