torsdag 13. august 2009

Chavez' golfkrig


Borgerskapets idrett. Venezuelas president – og baseballentusiast – Hugo Chávez langer nå ut mot golfsporten. Han vil rett og slett utrydde golfsporten fra Venezuela! Grunn? Det er for borgerlig!


Golfkrig. Etter at Chávez i juli gikk hardt ut mot golfsporten har han forsøkt å stenge Venezuelas to mest kjente golfbaner – i Maracay og i Caraballeda. I tillegg til at dette er borgerskapets idrett, mener Chávez at idretten er for latsabber, fordi man bruker biler for å komme seg fra hull til hull. Lykkes Chávez med å stenge de to banene har totalt ni baner blitt stengt de tre siste årene.

Anti-amerikansk kampanje. Denne manøveren er ikke overraskende en del av Chávez’ anti-amerikanske kampanje. De fleste golfbanene som er stengt ligger i de oljerike regionene i Venezuela og er bygget av og for amerikanere som tidligere jobbet i oljeindustrien i Venezuela. Nå er det Venezuelas overklasse og øvre middelklasse som benytter banene. Selvfølgelige går det ikke an for en anstendig venezuelaner å benytte seg av disse banene. Samtidig er dette en gimmick for å tale de husløses sak. Hvorfor er det så mange husløse i de mest golfbanetette delene av Venezuela? Hull mot hus.

I utakt med Castro. Chávez golfpolitikk er stikk motsatt av den Castros Cuba driver. Der anlegges stadig flere golfbaner for at Cuba skal trekke til seg turister fra USA og Europa.

Værhane? Beijing-OL var siste gang baseball var på OL-programmet. Det var en strek i regningen for Chávez og Castro som begge er baseballidioter. Nå seiler golf opp som en god kandidat til ny gren i OL. Kanskje det vil føre til at Chávez følger Castros eksempel og legger mer til rette for golf?

2 kommentarer:

Tom sa...

Ganske ironisk at de klart mest USA-fiendtlige nasjonene i Latin-Amerika samtidig er de eneste hvor en amerikansk lagsport (baseball) er mer populært enn fotball. Innen sport heller Cuba og Venezuela til å følge etter USA, mens i resten av Latin-Amerika er den europeiske lagsporten fotball overlegent den største sporten. Fotball var jo også den største sporten i Sovjetunionen, mens baseball vel bare spilles på høyt nivå i Japan utenom Cuba, Venezuela og Nord-Amerika.

Ellers er det vel også litt paradoksalt at Chavez mener golf er for latsabber når han selv ønsker å fremheve baseball. Vil tro en golfspiller rører mer på seg i løpet av en 18-hullsrunde enn en gjennomsnittlig baseballspiller gjør i løpet av en baseballmatch.

Tennis, seiling og polo blir vel de neste sportene på forbudslisten til Chavez de også skulle man tro.

Andreas Selliaas sa...

Baseball er veldig populært i Asia. I taiwan er det kanskje den største idretten og i Kina er den virkelig i ferd med å slå igjennom. Spør du en cubaner vil han si at det var de som fant opp baseball. Ikke rart det blir krangler...

Hva Chavez mener er latsabbidrett vitner om at han ikke er helt stødig og stringent i sin argumentasjon.