mandag 14. mars 2011

Etterlengtet teknologi for sportsidioter?

Redningen? Er du typen som gjerne skulle hatt med deg alle høydepunktene til all verdens sportssendinger på tv på direkten? Da er det håp om en mer målrettet og rasjonell hverdag. Teknologien skal hjelpe oss til å time tv-tittingen slik at vi ikke går glipp av viktige begivenheter på direktesendt tv. Spørsmålet er hvilken idrett det går utover. Og om det dreper noe av sjarmen ved idretten?

Multitasking. Jeg har – til min families store forargelse – utviklet en ekstrem ferdighet i radio-tv-data-mobiltelefon-multitasking på dager med mye idrett på tv – samtidig og i tett rekkefølge. For ikke å gå glipp av viktige hendelser kan jeg ha en fotballkamp på tv uten lyd, en annen kamp på radioen, pc’en på med liveoppdateringer av andre idrettsbegivenheter og den andre tv’en på med tekst-tv. Og jeg får stort sett med meg det meste – bortsett fra når jeg må på do. Dette er det ingen andre i familien eller i nabolaget som skjønner noe av – verken at jeg får med meg noe som helst eller at det er noen vits. Ikke sjelden kommer det et Ja!Faen! samtidig fordi to lag jeg følger med på slipper inn og skårer samtidig. Denne formen for multi-tasking er slitsom – for meg og andre – men nå kan dette ta slutt.

I forkant. Det skal et firma i California sørge for. Firmaet Thuuz har matet datamaskinene sine med forskjellig kampstatistikk og regnet ut sannsynligheten for når de mest interessante hendelsene i en kamp skal komme. Denne statistikken bruker de på tre måter. For det første kan de på bakgrunn av statistikken gi tv-titteren varsel i forkant av det som sannsynligvis blir et høydepunkt i kampen. For det andre kan de gi et tilbud til dem som ønsker å se andre hendelser enn det den vanlige seer ville være interessert i – dette er en løsning for de som ønsker informasjon utover det som er vanlig. For det tredje gir dette nye muligheter for dem som driver med spill på kamper. Verktøyet Thuuz har utviklet gjør det mulig å tippe på nye tippeobjekter – som for eksempel hvor lang tid det tar å ta cornere, gjennomsnittslengden på dommerens pipeblåsing og hvor mange ganger keeperen spytter seg i hendene. Den siste muligheten er en måte å holde seerne ved tv-skjermen på, de som kanskje ellers ville ventet på signalet om at snart kommer det noe interessant.

Lunsjdreper? Hvilke konsekvenser får dette for idretten og sportsidioten som ønsker å få med seg alt. Utviklerne hevder at denne teknologien er bedre egnet på baseball enn på fotball. Samtidig kan dette påvirke fotballen. Statistikken vi ser på tv i dag dreier seg ofte om hva som har skjedd de siste fem minuttene (for eksempel ballbesittelse). Nå kan vi kanskje finne ut hva som kan skje de neste fem minuttene? Skulle flertallet av de som ser fotball på tv benytte seg av denne teknologien må tv-selskapene tenke nytt om reklameinntekter. Hvis laget ditt som regel er best de siste fem minuttene, er det mye reklamepenger som går til spille de første 85 minuttene av kampen hvis alle slår på kampen i denne korte perioden. For det andre kan det gi noen sære lunsjdiskusjoner – ”keeperen på laget mitt sparket fem ganger i den venstre stanga og ni ganger i den høyre når han tok femmeter”, er ett eksempel på en lunsjdreper. Sportsidiot får nytt innhold. For det tredje kan det åpne for ”kampfiksing” slik vi for eksempel har sett i cricket i det siste. Hvis det går an å tippe på hvor mange innkast spiller nummer 2 på et bestemt lag tar de ti første minuttene av en kamp, kan denne spilleren eller laget hans fint greie å manipulere antall innkast uten at det nødvendigvis går ut over slutteresultatet i kampen. Samtidig kan mange tippere bli snytt for penger på innkast.

Døden for NRK? I rusen etter VM-suksessen i Holmenkollen og NRKs uhemmede skryt av seertallene sine, er det fristende å kjøre noen tankeeksperiment. Hvor lenge hadde gjennomsnittsnordmannen sette på herrenes femmil hadde han/hun hatt mulighet om å bli varslet på mobiltelefon når det lønte seg å slå på tv’en? Ved siste passering av Hellner-bakken? Hadde vi fått signal om å slå på tv’en i kombinert hopp? Og hvilke utslag hadde forskjellen på intervallstart og fellesstart gjort på varslingssystemet? Og i en slik situasjon, holder det for NRK å måle antall seere? Hva med antall minutter tv-titting? Jeg bare spør...

Ingen kommentarer: