onsdag 8. februar 2012

Tid for olympisk fotballbytte?

Politisk fotball. Årets olympiske fotballturnering presenterer oss for to idrettspolitiske konfliktlinjer: sport i politikk og politikk i sport. For det første har vi konflikten om et samlet britisk lag (sport i politikk). For det andre FIFAs nedprioritering av OL-turneringen (politikk i sport). Disse konfliktlinjene kunne vært borte hadde man byttet ut fotball med futsal.


Britisk fotballag. For engelskmenn, skotter, irer og walisere blir det mest følelsesladete øyeblikket under London-OL når Storbritannia stiller til fotballkamp. Storbritannia stilte med OL-lag i fotball i perioden 1908 til 1972, men laget ble formelt oppløst da fotballforbundet avskaffet skillet mellom amatører og profesjonelle fotballspillere i 1974. I OL kunne man bare spille med amatørspillere. Etter dette har England, Skottland, Wales og Nord-Irland kun representert seg selv i fotball, men ikke i OL. Det britiske fotballaget gjenoppstår i år. Leder for den skotske supporterklubben sa for noen år siden at selv om et britisk lag består av 11 skotter og motstanderen er Brasil, så vil alle skotter støtte Brasil! En grunn til motstanden mot et forent landslag er at (herre)landlagene i 11er fotball er svært sterkt knyttet til den nasjonale identiteten til de respektive nasjonene. Da landslagsfotball oppsto på midten av 1800-tallet var kampene mellom for eksempel England og Skottland de eneste kampene som ble regnet for landskamper – av engelskmenn og skotter. Alle andre landskamper ble glatt ignorert. Konflikten og rivaliseringen sitter med andre ord dypt. På futsal-rankingen ligger England i dag på en 90. plass, mens Skottland ikke er rangert fordi de har spilt for få kamper. De andre britiske lagene er ikke på rankinglista i det hele tatt. Der er det sikkert kun pub-lag som bryr seg om innefotball? Det ligger med andre ord ikke mye prestisje i futsal på de britiske øyer. Det kan være bra utgangspunkt for et britisk samarbeid om fotball. Og det magiske tallet er 7!

Fra b-turnering til futsal. Olympisk fotball har svært liten status i FIFA. Og for europeiske lag blir årets fotball-EM i Polen og Ukraina langt viktigere enn den olympiske b-turneringen. At det kun er lov å stille med spillere som er født 1. januar 1989 eller seinere, pluss tre spillere uten aldersbegrensning, viser at den olympiske fotballen i realiteten er et U23-mesterskap. Alt dette fører til at man går glipp av de største stjernene i OL-turneringen. Billettsalget har gått strålende i forkant av årets OL – bortsett fra i én øvelse – fotball. Få stjerner, motstand mot reinkarnasjonen av det britiske laget og store stadioner gjør at fotball er den eneste øvelsen som har usolgte billetter igjen på det åpne markedet. Billettsalget kommer sikkert til å øke når det blir klart hvilke arenaer de forskjellige lagene skal spille på, men den manglende interessen er et tydelig signal om at FIFA og IOC bør gjøre noe med fotballkonseptet under OL. I Norge blir futsal stemoderlig behandlet, men i de fleste europeiske og ikke-europeiske land der fotball står sterkt er også futsal en veldig populær idrett. I Italia, Spania og Brasil er futsal like eller nesten like stor som fotball. Ofte rangerer fotball og futsal som landenes to mest populære idretter. For disse nasjonene vil det ikke være noe problem å endre OL-fotballen fra fotball til futsal. Grunnen er enkel – de ønsker å stille med de største stjernene! Introduksjon av futsal på bekostning av fotball vil være bra for futsal, det vil være bra for OL-arrangørene og det kan fjerne en knipe som fotballen selv har satt seg i – mangel på engasjement og engasjerte tilskuere. Dette vil også endre behovet for idrettshaller: Futsal-kamper kan gå i en håndballhall…

OL i Rio. Det er for seint å gjøre noe med det olympiske fotballprogrammet under London-OL, men det er fullt mulig å gjøre noe med dette til OL i Rio. I Brasil er fotball i høyeste grad politikk, og jeg er nesten sikker på at det er politisk vilje i Brasil til å endre formatet på OL-fotballturneringen. Brasil vil ha med de største stjernene når fotballen sparkes i gang i OL på hjemmebane om fire år! Det kan det hende britene også vil, forutsatt at man kun trenger å stille med syv spillere…

PS. Futsal-EM spilles i disse dager i Kroatia. Split Arena som tar 10000 tilskuere har stort sett vært utsolgt. På lørdag er det finale. Da trekkes også Norges motstander i playoffen til VM. I den turneringen er Kroatia utslått – sammen med storheter som Nederland og England. Norge spiller avgjørende VM-kamp hjemme i Stjørdalshallen onsdag 28.mars.

Ingen kommentarer: