mandag 2. juli 2007

Gordon Browns OL-floke


Det ser ikke ut til at Tony Blair var særlig sportsinteressert. Det er derimot Storbritannias nye statsminister Gordon Brown. Før han ble britisk statsminister 27. juni i år la han opp noe av møtevirksomheten etter den skotske terminlista i fotball (ikke ulikt Kjell Magne Bondevik) og han har lenge hatt en drøm om å eie favorittfotballklubben Raith Rovers i skotsk 3. divisjon. I utgangspunktet lover dette bra for den nye statsministeren i et sportsinteressert Storbritannia. Denne goodwillen kan imidlertid ta slutt.

Tony Blairs popularitet sank dramatisk etter angrepet på Irak 20. mars 2003, men en av sakene som rettet litt på Blairs popularitet i Storbritannia var hans innsats i 2005 for å få OL til London i 2012. For dette arbeidet kommer sikkert Blair til å få en fin tribuneplass under åpningsseremonien i 2012. Hvor Storbritannias nye statsminister Gordon Brown får sitte er mer uklart.

Tony Blair var en engelskmann som bidro til økt selvstyre for Skottland, Wales og Nord-Irland. Gordon Brown er derimot en skotte som har foreslått å stable på beina et britisk fotballag til OL i 2012! Her har Brown fått støtte av blant annet engelskmannen David Becham. Skulle Storbritannia stille med et eget fotballag under OL i London i 2012 går det altså på tvers av den politiske utviklingen på øyriket. Det lover ikke bra for skotten.

Storbritannia stilte med OL-lag i fotball i perioden 1908 til 1972, og formelt ble laget oppløst da fotballforbundet avskaffet skillet mellom amatører og profesjonelle fotballspillere i 1974. I OL kunne man bare spille med amatørspillere. Etter dette har England, Skottland, Wales og Nord-Irland kun representert seg selv i fotball og det har til tider vært svært ampert i og rundt kamper der to av disse lagene har vært involvert. Lokalderbyer har også blitt avlyst på grunn av frykt for konfrontasjoner mellom de ulike nasjonenes supportere.

Gordon Browns forslag har møtt sterk motstand i Skottland og i det skotske fotballforbundet. I det skotske fotballforbundet frykter man at dette skal bety slutten for det skotske landslaget som har fine resultater å vise til i EM- og VM-sammenheng. Det skotske fotballforbundet får støtte av det skotske nasjonalistpartiet som har vært en bitter rival til Browns skotske arbeiderparti. De skotske nasjonalistene mener at et forent landslag vil være et hinder for skotsk selvstendighet.

Det er det internasjonale fotballforbundet FIFA som har tillatt Skottland, Nord-Irland, Wales og England å stille med egne lag i EM- og VM-turneringene. Så langt tyder det ikke på at FIFA vil gå inn for å samle alle lagene på de britiske øyer til ett britisk lag, selv om det har kommet forslag om det for å redusere antall nasjoner i de store turneringene.

Irak-krigen, terrorismetrusler og sosiale reformer vil være øverst på Browns dagsorden i den nærmeste framtid. Men du skal ikke se bort i fra at dette spørsmålet om et forent fotballag kan bli en meget pinlig affære for Storbritannias nye statsminister. Han risikerer i hvert fall å få hele den skotske befolkningen på nakken. Leder for den skotske supporterklubbem (the Tartan Army) har for eksempel sagt at selv om et britisk lag består av 11 skotter og motstanderen er Brasil, så vil alle skotter støtte Brasil!

Kanskje like greit at Brown finner seg et lag på tredje hylle i England. Leyton Orient for eksempel? I det området skal nemlig OL i 2012 foregå!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg synes også det er lurt av George Brown å knytte seg nærmere Leyton Orient. Ikke bare foregår OL i dette området av London. Orients legende Stan Charlton spilte på Great Britain Olympic Team i Helsingfors 1952. Laget møtte for øvrig Norge i en treningskamp før OL. Den 29/7-1952 spilte Norges "Ol-Lag" en uoffisiell treningslandskamp mot Storbritannia 2-2 etter norsk ledelse 2-0 like før slutt! Kjell Kristiansen (15.) og Tor Jevne (84.) scoret. På det britiske lag spilte Stan Charlton høyre back.
Lagene var:
Øivind Johannessen (Skeid) - Oddvar Hansen (Brann), Oddvar Kruge (Fram) - Einar Danielsen (Larvik Turn), Dag Henriksen (Eik), Dagfinn Nilsen (Odd) - Harald Hennum (Skeid), Odd Wang Sørensen (Sparta) (Tor Jevne, Fremad), Kjell Kristiansen (Asker), Gunnar Dahlen (Freidig).
Storbritannia: Brown, Charlton, Stewart, Hastie, Jenson, Robling, Grierson (1 mål), Noble (1 mål), Holmes, Bill Slater, Robb

Sr.

Andreas Selliaas sa...

George Brown har vel ikke noe med den nye regjeringen å gjøre. Men ellers syns jeg innspillet bør få den nye statsministeren til å tenke...

Anonym sa...

Tor Jevne spilte i 1952 for Skeid og ikke for Fremad.

Hå¨vard B. Øvregård sa...

Tartan Army har tydelegvis fått ny vevside: http://tartanarmy.com/ (feil lekkje i bloggen)