fredag 21. august 2009

Hvor kommer fotballspillerne fra?


Utlendinger i engelsk fotball. Stadig vekk hører vi at det er for mange utlendinger i norsk fotball og at det ødelegger for norsk talentutvikling og det norske landslaget, men sjelden får vi en god oversikt over utviklingen. BBC har laget en oversikt over utlendinger i engelsk fotball. Den er svært informativ og interessant.

Eksotisk. BBC har gått igjennom dagens Premier League-lag og sammenlignet sammensettingen av disse lagene med 1989/90-årgangen. Oversikten viser hvor spillerne er født og hvor langt unna Storbritannia de er født. Trenden er tydelig. I dag er det flere Premier League-spillere som er født utenfor Storbritannia enn i 1989/90. Utlendingene kommer også fra fjernere strøk enn for ti år siden. I 1989/90 var Erland Johnsen og Erik Thorstvedt eksotiske innslag i England. I dag har spillere fra Georgia, Elfenbenskysten, Senegal og Kongo tatt over denne rollen. Denne utviklingen har gjort engelske lag bedre. I dag dominerer engelske lag europeisk fotball. Hva det engelske landslaget angår er statistikken mer usikker. Portsmouth er kanskje det laget som har hatt den største transformasjonen. I 1989/90 hadde de ingen spillere som var født utenfor Storbritannia. I dag har de 15. I tillegg er Portsmouth det laget som har hatt flest utlendinger gjennom tidene i England. Burnley og Birmingham har også gått fra 0 til mange utlendinger i dette tidsrommet.

Over til Norge. Den samme utviklingen finner vi (sikkert) i Norge også. Som Vålerenga-supporter blir jeg ofte konfrontert med at det ikke er Vålerenga-gutter på Vålerenga. Rosenborg har ofte blitt karakterisert som ”trønderklubben”. Jeg tror at dette er påstander som må justeres. Og hva med Molde og Fredrikstad? Hvem tar ansvar for å sjekke dette opp? Viktige spørsmål er: Hvem har hatt den største økningen i antall utlendinger sammenlignet med for ti år siden? Er det noen med statistikkunnskaper som kan fortelle meg om det er en sammenheng mellom antall utlendinger i et klubblag og prestasjonene til laget, og om antall utlendinger i Norge har betydning for prestasjonene til landslaget?

2 kommentarer:

Unknown sa...

Selv om det var veldig mange spillere på Vålerengas lag på 50 og 60 tallet som faktisk var fra Vålerenga, er det ikke mitt inntrykk at man må være oppvokst på Vålerenga for å anses som lokal Vålerenga spiller. Vålerenga kan knapt kalles en bydel. Det er ikke stort mer enn et strøk eller et skoledistrikt. Hele østkanten er Vålerengas tradisjonelle nedslagsfelt, og det er få toppklubber (om noen) som har så mange spillere fra nærområdet (i VIFs tilfelle Oslo øst) på a-laget som Vålerenga. Selv om Vålerengas egenrekruttering de siste tiårene mildt sagt har vært elendig med tanke på potensialet (bortsett fra de aller siste årene) har de vært flinke til å kjøpe østkantgutter fra andre klubber. Skeid er jo i praksis nesten blitt en farmerklubb for VIF. Blir du konfrontert med at Vålerenga mangler lokale spillere kan du bare ramse opp følgende: Bolthof, Dos Santos, Fellah, Madsen, Abdellaoui-brødrene, Berre, Nouri, Leigh, Singh, Brix og Carlsen. I tillegg kan det nevnes at Fredheim Holm og halvbroren Thomas, som begge har forlatt Vålerenga relativt nylig, er groruddøler. Om noen skulle insistere på at bare spillere fra bydelen Vålerenga er å anse som lokale, så tror jeg det står mye verre til i Rosenborg. Hvor mange av spillerne på trøndernes flaggskip de siste tiårene er oppvokst på Rosenborg?

Andreas Selliaas sa...

Takk for utfyllende kommentar! Fint å se at noen leser bloggen min og tar den på alvor. jeg er enig alt du skriver. Mine spørsmål og hjertesukk var av det retirsiek slaget og du bare utfyller det jeg mener. Håper at noen statistikere ser nøyere på saken slik at vi får noen gode tall å diskutere ut fra!